30.05.2024 | 20:10

Австрийският диригент Давид Холцингер и БКО – Добрич с фантастичен концерт за 8-ми март

Снимка: Ангел Радилов, "Подиум" Арто Чифчиян, диригент на БКО-Добрич, д-р Емилия Баева - зам.-кмет на Община Добрич, Давид Холцингер, диригент от Австрия и Силвия Тончева, преводач

На днешният 8-ми март Български камерен оркестър – Добрич, с гостуващия млад диригент Давид Холцингер ще представят произведения на Франц Шрекер, Феликс Менделсон и Бела Барток.

„Бих искал да донеса тук частица от Виена с мен в Добрич. Авторът на Интермецо оп.8, Франц Шрекер също е бил цигулар като мен. Написал е произведението, когато е бил много млад. Досега то е представяно само във Виена и затова реших, че мога да го представя и на публиката в Добрич“, заяви Холцингер.
Пролетно настроение в програмата тази вечер ще внесе Симфония за струнен оркестър № 9 на Феликс Менделсон.
Изборът на третото произведение,Бела Барток – Дивертименто, което ще прозвучи тази вечер е свързан и с днешният празник на жената.Това произведение, досега не е свирено пред публика, каза на пресконференцията Давид Холцингер.
С всеки оркестър, даже и в рамките на една държава, се работи различно. Всеки оркестър е отделен организъм със свой собствен начин на работа, като определи като предизвикателство дирижирането на всеки нов състав.
Според младия талант музикантите от БКО – Добрич са много възприемчиви, не е необходимо да им се казвам или показвам много, просто веднага реагират.
Успешното партниране между състава на нашия оркестър и различни гост диригенти е една положителна практика, която дава резултат с повишаване интереса към класическите концерти, каза Арто Чифчиян, диригент на БКО-Добрич.
Давид Холцингер е име добре известно в Австрия и Европа. Като диригент той вече е гостувал в България и е дирижирал в Русенска и Софийска филхармонии.

Давид Холцингер е роден в Австрия. Учи цигулка и оркестрово дирижиране в консерваторията във Виена и в Музикалния университет в Дрезден. Основател и художествен ръководител е на ансамбъл EXEDRA, с който се изявява на церемонията при откриването на Музикалния фестивал в Залцбург през 2017 г. Бил е гост диригент на Филхармоничния оркестър на Сечуан и е работил с оркестри като Моравската филхармония, Държавния симфоничен оркестър на Вилнюс, Филхармонията на Сибиу, Русенската филхармония и на Залцбургските камерни солисти. Диригент в немската оперна компания „Junge Oper Rhein – Main“, където успешно ръководи оперни продукции в театрите в Рюселсхайм и Ашафенбург. В продължение на четири сезона заема длъжността асистент-диригент на музикалния директор на фестивала Tiroler Festspiele Erl в Австрия. Участва в майсторски класове в Кралския северен музикален колеж в Манчестър на сър Марк Елдър и Кларк Рандъл, където работи заедно с музикантите от Манчестър камерата. Има майсторски класове и при Николас Паске, Марк Стрингър, Йоханес Шлаефли, Кристиан Клутиг и Петер Гелке. Учи оркестрово дирижиране в музикалния университет „Карл Мария фон Вебер“ в Дрезден при Кристиан Клутиг и Щефен Лайснер. Свири с Филхармоничния оркестър на Плауен-Цвикау, Елбландфилхармонията на Саксония, Новата лаузицка филхармония, Ерцгебирг филхармония на Анаберг/Ауе и Ландескапела на Айзенах. През 2015 г. е назначен за ръководител на студията на университетската оперна постановка „Тремониша“ от Скот Джоплин, с която дебютира в „Клайнес Хаус“ на Държавен драматичен театър в Дрезден. След като завършва обучението си като цигулар, той започва да учи дирижиране при Максимилиан Ченчич във Виенската консерватория. Като гост диригент свири в зала „Берио“ на Концертхаус във Виена с оркестъра на Концертферайнунг във Виена, както и с Академичния симфоничен оркестър на Виена. Бил е и главен диригент на оркестъра на Университета по технологии в Дрезден и Камерния оркестър на Диполдесвалде в Германия.
Концертът е днес, 8 март, от 18.30 часа, в Огледална зала „Нели Божкова“.
Входът е с билети, които се продават от 16.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights