23.04.2024 | 15:22

„Автопортрет“ от Десислав Атанасов – късометражна история за идентичността

Снимка: zlatnaroza.bg

Режисьорът представи филма си в рамките на 41-вата „Златна роза“ във Варна

Аз ли съм, или не съм? С този въпрос ни контрира съмнението винаги когато усети, че му даваме почва да се зароди в нас. Защото не се ли питаме това най-често – кои сме ние всъщност?

Как се изграждаме като личности и каква сила даваме на егото да превземе същността ни? Кога настъпва истинското себепознание и не е ли именно опознаването и приемането на собствената ни идентичност пътят към толерантността?

С втория си късометражен филм „Автопортрет“ Десислав Атанасов разказва за един млад художник, който – докато рисува свой автопортрет – открива истинската си същност.

Десислав снима любителски филми от 14-годишен. Завършил е инженерна специалност, а след това и кинорежисура и продуцентство в НБУ. Студентският му късометражен филм „Споделено сърце“ печели бронзовата награда за 2021 година на Международния фестивал на късометражното кино в Будапеща, а „Автопортрет“ се явява дебютният му късометражен филм.

Чрез тази кратка филмова история режисьорът припомня, че всеки човек се намира в капана на собствените си страхове и схващания за добро и лошо, а разстоянието между това, което е всъщност, и това, което си мисли, че е, е мярката за собствената му лудост. Пътуването, ако изберем така да гледаме на живота, се крие в това да скъсим разстоянието.

Става дума за действителността на опитомената същност, която показваме, и дивия звяр, който крием.

Коя от двете същности взема превес накрая? Дали пък не е нито една от двете, защото на финала на пътуването знаем толкова много за себе си, че няма място за противоречия?

Човек е такъв, какъвто е и няма друг избор, освен да се разбере и приеме. „Автопортрет“ на Десислав Атанасов е филм, който говори точно за този процес отвътре навън. Процесът, който засяга идентичността, самоличността и начина, по който човек се възприема.

Терзанията, които го завладяват по този път на самопознанието ли обаче са тези, които излизат на преден план във филма му?

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights