13.06.2024 | 14:39

Авторитетният Международен фестивал „Мартенски музикални дни“ ще бъде открит на 16 март

Снимка: Община Русе

Авторитетният Международен фестивал „Мартенски музикални дни“ ще бъде открит на 16 март от Симфоничния оркестър на Държавна Опера – Русе / State Opera – Rousse под диригентството на маестро Емил Табаков. Тогава ще се състои и световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ от Маестро Табаков. Престижният музикален форум, с който съвсем заслужено се гордее не само градът ни на Дунава, се организира от Община Русе под патронажа на Министерството на културата.

В тазгодишното издание на „Мартенски музикални дни“, което е 62-рото, ще се включат над 700 участници от 9 страни. В програмата са предвидени 27 събития.

За пореден път събитието ще събере любителите на класическа музика, като тази година стремежът на Дните е да бъде привлечена и по-млада публика, която да направи фестивала свое любимо събитие. Фестивалът ще представи 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, 2 оперни спектакъла, 7 съпътстващи събития, 8 дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли. На 25 март Софийска филхармония / Sofia Philharmonic ще гостува в Доходното здание, където ще изпълни творби на М. Мусоргски и Глазунов, а солисти ще бъдат Лия Петрова (цигулка) и Мартин Цонев (бас). Диригент ще е Георги Димитров.

По време на заключителния концерт на 2 април зрителите ще могат да се насладят на изпълненията на Русенската филхармония, които ще включват „Вариации върху тема от Паганини за пиано и оркестър“ на В. Лютославски, „Рапсодия върху тема от Паганини за пиано и оркестър“ от С. Рахманинов и „Симфония № 7“ на С. Прокофиев с диригент Юрий Илинов и солист Людмил Ангелов.

Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера Русе и през онлайн платформата Eventim.

Основни партньори на Фестивала са Министерство на културата, Държавна опера Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ към Министерството на културата, Русенска художествена галерия и ОП „Русе Арт“. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия, РТВЦ – Русе, Българското национално радио, LIVE7 TV, Радио Русе и русенските печатни и електронни медии.

Повече информация за програмата можете да намерите на сайта на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights