13.06.2024 | 22:56

Аджерпрес: Румънските замъци Пелеш и Пелишор и църквата „Тримата свети йерарси“ са в предварителния списък на ЮНЕСКО

Замъкът Пелеш, снимка: Ангел Радилов, "Подиум"

Румънските замъци Пелеш и Пелишор, бившите комунистически затвори, църквата „Тримата свети йерарси“ в Яш и епископската църква „Успение Богородично“ на манастира Арджеш в Куртя де Арджеш, както и пещерата Мовиле, са включени в предварителния списък на Румъния за световното наследство на ЮНЕСКО, съобщи министърът на културата Ралука Туркан. Това предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Румънското министерство на културата, чрез Националния институт за културно наследство, е изпратило в Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО формулярите за четирите досиета – три културни (дворцови сгради, кралските резиденции в Синая, бившите комунистически затвори в Румъния) и едно природно (пещерата Мовиле). Тези обекти са предложени поради изключителните качества, които са в основата на културната или природната им стойност, имат потенциала да бъдат признати на международно равнище заради значението, което имат за настоящите и бъдещите поколения, заяви Туркан във Фейсбук публикация в сряда.

„Благодаря на всички сътрудници и институции, участващи в тези съвместни усилия, които са част от по-широките усилия на Министерството на културата чрез Националния институт за културно наследство. Те са ангажирани и с финализирането на формулярите за серия от други 11 позиции, включени в ревизираната версия на предварителния списък на Румъния за Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО“, допълни тя.

Румъния подготвя транснационалното досие за номинация (заедно с България, Хърватия и Сърбия) за границите на Римската империя – Дунавския лимес, източния сегмент и също така оценява две досиета за номинация, за които се очаква Комитетът за световно наследство да вземе решение на своята 46-а среща в Индия през юли 2024 г. – Монументалният ансамбъл на Константин Брънкуш в Търгу Жиу и границите на Римската империя – Дакия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights