20.06.2024 | 21:05

АЕЖ: Директорът на Национален фонд култура да не се меси в редакционната независимост на медиите

Асоциацията на европейските журналисти – България обръща внимание на г-н Сава Драгунчев, изпълнителен директор на Национален фонд култура, че няма той няма право да се меси в редакционната независимост на медии.

Миналата седмица Драгунчев е изпратил писмо до генералния директор на Българското национално радио Милен Митев, в което се оплаква от “небалансиран и тенденциозен” начин на водене на журналистката Ирина Недева, председателка на АЕЖ – България.

Тенденциозно и небалансирано според Драгунчев е желанието на Недева да задава въпроси, което по думите му непрестанно и упорито възпрепятства “стремежа към изясняване на фактите”.

Писмото завършва с обръщение към Митев какво “следва” и “трябва” да прави Българското национално радио по отношение на дейността на Фонда. До момента не ни е известно дали има отговор от БНР, но без съмнение държавен чиновник като Драгунчев не следва и не трябва да нарежда на една медия какво следва и какво трябва да прави. 

Драгунчев обвинява Недева, че в разговора е давала предимство на режисьорката Гергана Димитрова от организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура “36 маймуни”, която фондът съди за над 180 000 лева. Работа на журналистите е да искат отчетност от представителите на властта, а не от обикновени граждани. Не е необичайно начинът на задаване на въпроси към ръководител на институция и към гражданин да е различен.

Поведението на Драгунчев показва, че той изобщо не е запознат с основни принципи на свободата на изразяване. От исковата молба срещу “36 маймуни” става ясно, че театраланата организация е обвинена, че не е изпълнила договора с фонда, тъй като медийни публикации, посветени на конкретно представление, не съдържат логото на фонда и съобщение за финансовата подкрепа на последния.

Договорите за финансиране на фонда наистина включват клауза, че съобщенията в медиите следва да съдържат тази информация. Въпросната клауза обаче вероятно е нищожна, тъй като съгласно Закона за задълженията и договорите, договор не може да поражда задължение за трети лица, освен в предвидените от закона случаи. Нещо повече, настояването за задължително включване на определена информация в медийни съобщения би било нарушение на чл. 11 от Закона за радиото и телевизията „Журналистите и творческите работници, сключили договор с доставчици на медийни услуги, не могат да получават инструкции и указания за упражняването на тяхната дейност от лица и/или групи извън органите на управление на доставчиците на медийни услуги“.

Нарушение на този член е, както изискването медиите да публикуват задължително определена информация за фонда, така и опита на Драгунчев да влияе върху начина на водене на предавания по националното радио. 

В съобщение, публикувано на сайта на Национален фонд култура, се изразява възмущение, че БНР занимавало обществеността с този казус. Интересно е обаче защо няма възмущение, че Драгунчев бе разпитван по същия казус в парламентарната комисия по медии и култура – или политиците имат право да задават въпроси, докато журналистите – не?

АЕЖ-България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights