23.04.2024 | 15:08

Академичният симфоничен оркестър представя „Инструменти-шедьоври на НМА“

Академичният симфоничен оркестър представя тази вечер „Инструменти-шедьоври на НМА“, съобщават от Националната музикална академия (НМА).

През май тази година НМА получи възможността да купи нови инструменти – пет контрабаса, изработени от лютиери, славещи се като едни от най-добрите в областта си в съвременната история на Италия. НМА е притежател и на две нови концертни арфи „Салви“ – „Минерва голд“ и „Диана“ – образци от световна класа, единствени по рода си за територията на България.

„Красота и изящество на формите, кристален звук и богатство на тембрите – достиженията в лютиерското изкуство въплъщават в себе си позлатената арфа на „Салви“ и контрабасите на лютиерите Роберто Салванти  и Кристиано Сципиони. Те ще заблестят в цялото си великолепие в творбите на Карл Дитерс фон Дитерсдорф и Джовани Ботезини в изпълнение на академичния симфоничен оркестър, диригент и солисти – възпитаници на НМА“, коментират от НМА.

ПРОГРАМАТА

Програма на концерта включва Концерт за арфа и оркестър в ла мажор от Карл Дитерс фон Дитерсдорф, Gran Duo Concertante за цигулка, контрабас и оркестър от Джовани Ботезини и Симфония №29 в ла мажор, K. 201/186a от Волфганг Амадеус Моцарт. Диригент е Васил Влайков от класа по оперно-симфонично дирижиране на доц. Георги Патриков. 

Солисти са Анна-Мария Ризова – арфа, от класа на д-р Кохар Андонян, Емил Гунев – контрабас, студент на проф. Петя Бъговска, и Георги Райчев – цигулка, възпитаник на проф. Евелина Арабаджиева. Концертмайстор е Жорж Паликарски.

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК?

„Благодарение на поредица последователни действия от страна на ръководството на НМА, на предоставеното допълнително целево финансиране от Министерството на образованието и науката, чиито параметри са били заложени от министър-председателят академик Николай Денков, оглавяващ МОН в периода 2021-2022 г., за първи път възпитаниците на НМА и оркестрантите-контрабасисти и арфисти в академичния симфоничен оркестър имат възможността да се обучават и да развиват възможностите си на такива изключителни инструменти. Отговаряйки на съвременните стандарти на световните висши училища по музика, НМА вече притежава инструментариум, единствен по рода си за територията на България“, коментират от НМА.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Концертните арфи на италианския гигант „Салви“, изработени от смърчово и кленово дърво, са плод на семейна традиция, датираща от началото на XIX век. Фамилията Салви усъвършенства арфата, запазвайки чара ѝ и увеличавайки резонанса и звучността на инструмента. Резултатът е абсолютна прецизност, при която технологията е поставена в услуга на традицията и майсторството. Италианските майстори на арфи от „Салви“ обобщават „чиста хармония“.

Моделите четириструнни и петструнни контрабаси на Кристиано Сципиони са изработени от смърч и ела от гората Val di Fiemme, предпочитани от прочутите Страдивари, Гуарниери и Амати. След дълги години на проучвания, Сципиони създава собствена форма при изработването. Лютиерът Роберто Салванти от Флоренция пък поставя специален акцент върху великата тосканска традиция в производството на най-големия инструмент в групата на струнните. Притежатели на множество награди за лютиерство, ръцете на майсторите създават едва няколко инструмента годишно.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights