25.04.2024 | 13:39

Александър Байтошев с нова стихосбирка и изложба

„Анима“ е петата книга на поета и художника Александър Байтошев. Премиерата ѝ се състоя едновременно с откриването на изложбата му „Анима – Призраци“ в  галерия-книжарница София Прес. Той има три самостоятелни и участия в общи изложби. Неговите стряскащо провокативни графики на жени присъстват и в поезията му, изпълнена с болезнена самота и копнеж по любовта. 

Изложбата откри проф. Лаура Димитрова: „Болката и красотата – това са източниците на вдъхновение за Александър Байтошев. Заглавието на изложбата „Анима – Призраци“ ни отвежда към два изначални демона, борещи се в автора. „Анима“ е интуиция и чувствителност. Съзидателна сила. „Призраци“ – първичност и смърт. 

Графиките в изложбата отразяват разбирането на художника за страстта и гибелта, Ерос и Танатос. Байтошев се движи между двете противоположни сили – въжеиграч, крепящ се над бездна. Портретите и голите тела на жени са личното кредо за красота на художника-съзерцател. Медитации и движения, породени от опита за близост с другия.“

А ето какво мисли за стихосбирката Иван Димитров, който я представи пред публиката: „Колкото и опустошаващ да е образът на самотата, колкото и всеобхватен да е страхът да не бъде затворена вратата към света на другите пред лирическия „аз“, в новата стихосбирка на Александър Байтошев ясно е заявено противодействието на болката и отчуждението: любовта и изкуството.

Стихотворенията на Байтошев са първични, сурови и жестоки, но също така насочени към другия, прегръщащи и обичащи, защото в пълнота изследват човешката природа.“

Александър Байтошев е член на СБХ, секция „Графика и илюстрация“. Доктор по „Методика на изобразителното изкуство“, СУ „Св. Климент Охридски“, а от 2015 година е художник на „Литературен вестник“. Илюстрирал е книгите на Тома Марков, Иван Христов, Дьорд Петри, Ото Толнаи, Митко Новков, Миглена Николчина.

Изложбата може да бъде видяна до 15 март в галерия-книжарница София Прес

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights