24.07.2024 | 21:24

Александър Урумов представи „Бутон в мозъка. Пътят към Армагедон“

Снимки: Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич

На 20 март 2023 г., в библиотеката гостува писателят и общественик Александър Урумов, който представи своята книга „Бутон в мозъка“, първата част от поредицата „Пътят към Армагедон“, издателство „Витлеем“. Модератор на събитието бе д-р Маргарита Христова, преподавател по Български език и литература. Представянето на книгата в Добрич е първа спирка от националното турне на писателя.

Книгата е отговор на създалото се напрежение в обществото по повод т.н. джендър идеология и тревожните въпроси, които тя предизвиква – кой, как и защо иска да подчини умовете на хората, „възпитавайки“ ги в новото нормално. Заплаха ли е Истанбулската конвенция? Дехуманизира ли се Европа? Свещена крава ли е Европейският съюз? Отпадат ли изконните християнски ценности в съвременното общество?

Много граждани и гости на града, които се вълнуват от тези въпроси, присъстваха на срещата с Александър Урумов. Авторът сподели, че настоящата първа част на трилогията, съдържаща седем книги, носи в себе си семената за хляба на свободата на идващите по нашите стъпки. Срещата предизвика оживена дискусия за това, „..кога и как толкова неусетно се промениха нещата? Кога и как тъмнината се промъкна и угаси светлината в града, поставен върху хълм? От къде се промъкна този лукав дух на несвобода? Как се докарахме дотук – до този засилващ се мрак от цензура…“.

Александър Урумов е роден през 1969 и завършва българска филология в СУ „Климент Охридски“ през 1994 г., писател и драматург, експерт по публична комуникация. Автор на книгите Исус Христос – власт и политика /2002/; Приказки в края на времето /2009/, отличен с награда за белетристичен дебют на конкурса „Южна пролет“ (2010);  Малкото име на дните. Разкази /2011/; Тиква! Ботаника на чувствата. Разкази /2013/; Али Безсмъртния. Началото идва след края“ /2016/, написан по действителен случай, издаден на английски, немски и арабски; Татко, обичай ме! /2018/; Летящото магаре. Избрани разкази /2022/. Автор на седем пиеси, гледани от над 50 хиляди зрители у нас и в чужбина, сред които и на драматургичния текст „Лалугер“, отличен с номинация на конкурса „Нова българска драма“ (2010) и номинация за „Аскеер“ (2011).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights