20.06.2024 | 22:48

Алтернативен кинопреглед на съвременните български филми

75 часа съвременно българско кино ще прожектира алтернативният кинопреглед Pop-up Cineplex. От 24 до 31 май в широкия център на София, в екстравагантно място, което има за цел да създаде усещане за истинско кино и свобода на три екрана, зрителите могат да се срещнат с филми от игрален, документален, анимационен, експериментален и късометражен характер. Ще има дискусии на живо и своевременни коментари на авторите. Идеята на Pop-up Cineplex е да отвори свободен диалог за изкуство, да бъде преживяване, а не просто прожекция.

Националният филмов център и Програма „Култура“ на Столична община застават зад организирания от екипа на Equipaж филмов форум. В „Кино с думи“ двама от ентусиастите, които са се ангажирали с реализирането му, разказаха какво всъщност представлява Pop-up Cineplex.

„Решихме, че просто трябва да взривим нещо в показването на кино, защото българското кино се завърта напред-назад в неправилни места. По едни шопинг молове, където хората пазаруват сапуни, парфюми, а не ходят на култура. Много филми просто някак преминават, нямаме възможност да се връщаме към тях, светът стана нефокусиран, всичко стана комерсиален цикъл, и при нас се появи тази идея: „Не може ли да си направим ние наш cineplex, който да работи по нашите правила?“. Тоест да се случва това, което ние искаме да има в него. Може би е утопично, революционно, но и с добро чувство за хумор се захванахме с това нещо“, каза режисьорът Андрей Паунов, като отбелязва, че имат желание да превърнат алтернативния кинопреглед в регулярен фестивал.

Авторът на филма „Януари“ разясни, че тези осем дни, изпълнени с филми, представляват кино с бар и съпровождащи събития.

„Това е кино, което се случва в едно пространство, което кани и своите автори, не само своите зрители. Ние очакваме не само публиката да се срещне с филмите, а и авторите да се срещнат с филмите. Ще задължим авторите да си гледат филмите, такива културни инициативи. – шегува се Паунов и допълва: – Това е демократично начинание, което започва от долу нагоре, не е културна програма, измислена от някакъв бюрократ и смъкната отгоре, която да очертава някакви посоки на българското кино. Това е нещо съвсем различно, то повече идва от вътрешно желание и липса на пространство за диалог, което по някакъв начин ние си мислим, че би могло да бъде направено. Ние все още не знаем какво ще е това животно, но мислим, че ще е много приятно и каним всички да дойдат, а пък в процеса ще видим точно как ще се случи и за какво ще си говорим.“

Нестандартният кинофорум предлага три зали, в които зрителите могат да се насладят на подбраните филми, като една от тях е само за двама души. Предлага и нов формат – „Прожекция с коментар“, в която авторът ще говори на живо по време на филма и ще се случва само по веднъж. По думи на Паунов ще е нещо средно между кино, театър и журналистика.

„Искахме малко да раздвижим тази сфера, в която се показват филми, да има още едно място, на което хората да могат отново да погледат върху това кино, което е направено през последните години. Все по-рядко филмите, които са от последните десетина-двайсет години, имат възможност да бъдат показани отново. И е хубаво, не трябва да се забравят. Факт е, че повечето ги има достъпни в стрийминг платформите, но именно това, че ги събираме на едно друго място, в една друга атмосфера, предполагам, че ще създаде по-различно изживяване и оттам идва този т.нар. алтернативен елемент“, обясни и операторът Иван Чертов.

За целите на Pop-up Cineplex-а екипът му завзема три индустриални сгради, които адаптира. Те се намират на бул. „Тотлебен“ 34, като част от приключението е да намериш самото място и да го обживееш.

„Пространството не е конвенционален киносалон, по-скоро е хибрид и всъщност предлага на самите зрители да останат след прожекциите и да имат допълнително изживяване, като музикалните програми, които със сигурност пасват, поне дотам – докъдето сме развили това място“, каза още Чертов.

Сред филмите, включени в алтернативния кинопреглед, са „Февруари“ и „Източни пиеси“ на Камен Калев, „Тайният живот на Вера“ и „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов, „Безбог“ на Ралица Петрова, „Бащата“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, „Ага“ на Милко Лазаров, „Смирен“ на Светослав Драганов, „Моят Чичо Любен“ на Никола Бошнаков и Джеки Стоев, „Парчета любов“ на Иван Черкелов. Откриването ще е с дигитално реставрираната версия на емблематичния и отдавна спрян от излъчване филм на Бинка Желязкова по текст на Йордан Радичков „Привързаният балон“. Той е пример за това, че винаги е имало експлозии в българското кино.

Pop-up Cineplex дава възможност на всеки зрител да проследи творчеството на авторите и действително да се срещне със съвременното българско кино. Както и то самото да се срещне със себе си.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights