20.07.2024 | 7:27

Американска учителка, принудена да напусне работа заради снимка на скулптурата Давид на Микеланджело, ще бъде поканена във Флоренция

Снимка: pixabay

Учителка в американския щат Флорида, която беше принудена да подаде оставка, след като показа на учениците си снимка на скулптурата Давид на Микеланджело, ще бъде поканена да посети Флоренция, домът на творбата, предаде ДПА.

Хоуп Караскила бе директор на училище в Талахаси. Тя напусна поста, след като родител се оплака, че изображението на голия Давид е „порнографско“. Училищното настоятелство постави две възможности пред директорката -да подаде оставка или да бъде уволнена.

Кметът на Флоренция Дарио Нардела написа в Туитър, че планира да покани Караскила във Флоренция, за да я поздрави от името на града.

„Да сбъркаш изкуството с порнография е просто нелепо“, каза градоначалникът.

Сесилия Холберг, директорът на галерията в Академията за изящни изкуства във Флоренция, където се намира скулптурата, също изрази своето учудване.

„Това е абсурдно. Голотата не означава порнография“, каза тя за италианския всекидневник „Република“.

Скулптурата е символ на Ренесанса, който поставя на фокус човечеството в рамките на безупречната среда, създадена от Бог, добави тя. Давид е религиозна фигура.

иЗТОЧНИК: бта

„За да се направи асоциацията с порнография, е нужно изкривено въображение“, каза още Холберг.

Шедьовърът на Микеланджело, изваян от бял мрамор между 1501 и 1504 г., е най-известната туристическа атракция във Флоренция. Преместен е от Палацо Векио в Академията през 1873 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights