28.05.2024 | 17:31

Американският национален балет се завръща в Китай след десетилетие

Репетиция на Американския балетен театър на сцената на Шанхай гранд театър. Снимка: AP/Ng Han Guan

Националната балетна компания на Америка се завърна в Китай в четвъртък за пръв път от десетилетие като пореден знак, че отношенията между САЩ и Китай започват да се подобряват, съобщи Асошиейтед прес.

Общо 85 танцьори от Американския балетен театър се подготвяха за откриването на гастрола в Шанхайския гранд театър с балетния спектакъл Classic Old and New, съчетаващ съвременни движения с класическа хореография, каза артистичният директор на трупата Сюзън Яфа.

Турнето бележи възобновяването на културния обмен между САЩ и Китай. Азиатската страна ще е домакин и на поредица от концерти от следващата седмица на музиканти от Оркестъра на Филаделфия, с които ще се отбележат 50 години от историческото посещение на оркестъра в Китай през 1973 г.

След четири вечери изпълнения в Шанхай балетната трупа ще се премести в Пекин, където ще представи високо оценяваната от критиката версия на класическия романтичен балет „Жизел“ в Националния център за сценични изкуства от 9 до 12 ноември.

Това е много специална година за мен, каза Яфа, която е артистичния директор на трупата от по-малко от година и за последен път се е изявявала на сцена в Китай през 2000 г. като солистка.

„Балетът е универсален език“, добави тя и добави: „Споделяме чувства, красота, форма, музикалност и любов чрез нашата форма на изкуство и смятам, че за американците възможността да споделят тази любов и универсален език с китайския народ в този момент на културен обмен е изцеление за всички, за нас, и надяваме се, за китайския народ.“

Представленията първоначално бяха насрочени за 2021 г., но бяха отложени заради пандемията от новия коронавирус.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights