14.06.2024 | 19:44

АМТИИ е домакин на 60-тия фестивал на камерната музика

Проф. Евгений Шевкенов

С десет концерта, три майсторски класа, симпозиум, посветен на цигулката, и представяне на книга започва 60-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България.

Събитието започва на 26 май и продължава до 16 юни.

Проф. Евгений Шевкенов, който е артистичен директор на фестивала, подчерта, че изданието е юбилейно както за фестивала, така и за АМТИИ. „През 1964 г. горе-долу едни и същи хора започват и едното, и другото. Това са 2 знакови събития и институции за града. Много се радвам, че тази година имаме отличен повод да напомним на хората какво имат на родна земя с програмата на този фестивал“, посочи той. 

„Половината от дейността ми е творческа и изпълнителска, а другата половина – педагогическа. Силно се надявам, че и с изпълнителската, и с педагогическата да бъда малко рекламно лице на цигулката и на музиката като изкуство и на изкуството като висша проява на човешкия дух“, каза проф. Шевкенов. 

„Международното участие е много силно, но това не означава, че българските изпълнители са пренебрегнати. Участват възпитаници (бивши и настоящи) на АМТИИ, преподаватели и приятели на академията. Не ги подбираме на база националност“, допълни известният цигулар. 

Форумът, който от 2022 г. се домакинства и организира от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, е селектирал за юбилейното си издание  разнообразна програма на утвърдени имена и изгряващи звезди на класическата камерна музика. 

Отличителният белег на фестивала – образователният модул „Академия Музика“, предлага майсторски класове по контрабас, пиано, класическо пеене и симпозиум по цигулка.

Концерти са предвидени  в Регионалния етнографски музей – Пловдив, Концертната зала на АМТИИ и къща Верен Стамболян. Всички събития са с начален час 19,30 ч. 

Събитието се посвещава на 60-годишнината на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и е част от културния календар на Община Пловдив. 

Източник: БНР Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights