23.04.2024 | 1:54

Ансамбъл „Българи“ от Прага ще участва в събора „На мегдана на другата България“ в Палма де Майорка

Снимка: Красимира Димитрова Филипова/Фейсбук

Домакините на осмото издание на събора „На мегдана на другата България“ – ансамбъл „Българи“ от Прага, ще бъдат част и от тазгодишното издание на фолклорния фестивал в Палма де Майорка. Това обявиха организаторите на деветия събор във Фейсбук страницата на събитието.

Ансамбъл „Българи“ с ръководител Тодор Ралев е създаден през лятото на 2004 година, допълниха от там. 

„Тази година групата навършва цели 20 години и се радва, че може да го отпразнува тук на сцената заедно с всички вас. През всичките тези години ансамбълът се радва на много усмихнати членове от целия свят, като приветства и сплотява както българи, така и много чужденци. Ансамбълът има многобройни участия в Чехия и чужбина. Успява да плени сърцата на съседските държави, но в последно време и на арабските емирства“, пише в публикацията.

Танцьорите от групата от своя страна споделиха, че с нетърпение очакват новата среща в Палма де Майорка.

„Нямаме търпение да изпитаме същите положителни емоции заедно, да се смеем, да се забавляваме и да създаваме нови приятелства на мегдана на другата България“, посочиха от ансамбъл „Българи“.

От групата публикуваха филм, създаден от екип на Националната академия за театрално и филмово изкуство  специално за събора в Прага на тема: „Розобер в долината на розите“. 

„За тези, които бяхме в Прага през юни 2023 година – да си припомним кратки моменти от събора, а за тези от вас, които не са били до момента част от пътуващия събор, да могат да се докоснат до магията и да очакват с нетърпение следващата ни среща на мегдана в Испания. С този филм отправяме и специално пожелание към домакините на събора през 2024 година. Бъдете силни, смели, задружни и с усмивка посрещайте всяко предизвикателство преди и по време на събора в Палма де Майорка“, допълниха от ансамбъла. 

Филма можете да видите тук.

Както писа БТА, деветият събор „На мегдана на другата България“ ще премине под надслов „Шарената черга“. Събитието ще събере български танцови формации и любители на родния фолклор в Палма де Майорка, Испания, в периода от 11 до 12 май 2024 година. Организатор на деветото издание на събитието е Танцов състав „България“ от Палма де Майорка с ръководител Станимир Минчев.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights