22.04.2024 | 0:56

Ансамбъл „Пирин“, Камерна опера и Биг Бенд – Благоевград – културни институции със собствен бюджет

Снимка: Ансамбъл "Пирин"

Ансамбъл „Пирин“, Камерна опера и Биг Бенд – Благоевград стават културни институти със собствен бюджет. Предложението е на кметския екип в областния център и предстои да бъде гласувано на сесията на общинския съвет в края на месеца.

Идеята културните институции да получат статут на институти, е била обсъдена с ръководителите, художествените състави и синдикалните организации на Ансамбъл „Пирин“, Камерна опера и Биг Бенд – Благоевград. 

„Ще създадем възможност за самостоятелно взимане на решения, самостоятелен бюджет, в рамките на който те да разполагат своята дейност, и включително това ще им даде възможност когато реализират с тези приходи, те да могат да преценят какво да правят“, обясни кметът на града Методи Байкушев.

Освен като второстепенни разпоредители със средства, културните институти ще бъдат независими в творческата си дейност, добави кметът на Благоевград.

„Другото голямо предимство е, че като културни институти ще могат да кандидатстват по различни програми, включително и по Национален фонд „Култура“ като директни бенефициенти“, каза още той. 

Преди дни от общината съобщиха, че от 1 април работещите в Ансамбъла, Камерната опера и Биг Бенда ще получават по-високи възнаграждения, като средното увеличение на заплатите е с над 33 процента. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights