05.03.2024 | 6:12

Ансамбъл „Тракия“ ще гостува в Добрич с авторския спектакъл „В делник и празник“

На 6 март 2024 г., от 19.00 часа в Органова зала ще бъде представен авторския спектакъл на Ансамбъл „Тракия“ – „В делник и празник“, научи „Подиум“.

„В делник и празник“ е изцяло авторски спектакъл, в който движенията и музиката разкриват как предците ни умело са съчетавали удовлетворението от труда с  радостта от песента и танца.

Своя хореографски дебют прави Атанаска Челепиева със своята родопска танцова сюита в три части, наречена „Алехчански игри“. Музиката е на Борислав Згуровски.

„Моето вдъхновение е детството в златоградския край, където трудолюбивият родопчанин преде, тъче, бере и ниже тютюн и редом с това усмивката е винаги на лицето му“, споделя младата авторка, която е част от ансамбъла, но до този момент само като балетмайстор. В нейния танц ще оживяват още празнични „люлки-вейки-полюлейки „, а в останалите танци, като „Уралия“ – обредите, посветени на Сирни Заговезни, традиции от пазарджишко и пиринско. Те са дело на доайените проф. Даниела Дженева и проф. Антон Андонов.

Премиера ще има и песента „Куне ле“, изпълнена от хора на ансамбъла в обработка на главния диригент на Гвардейския духов представителен оркестър подп. Ради Радев. За пръв ще бъдат изпети и песни по обработка на Костадин Генчев и  Румяна Филкова.

Билети може да закупите на касата на Концертна зала Добрич, от понеделник до четвъртък, от 10.00 до 18.00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights