25.04.2024 | 15:05

„Артистични спомени“ – юбилейна фотоизложба на Божидар Марков

Утре, 𝟕 март, в галерия „Средец“ официално ще бъде открита юбилейна фотоизложба на дългогодишния фотограф на Народния театър Божидар Марков. Изложбата е озаглавена „Артистични спомени“ и представя 63 уникални кадъра от спектакли, реализирани в Народния театър през последните 20 театрални сезона. Експозицията може да бъде разгледана до 𝟏𝟗 март, вход свободен, от 9 до 17:30 ч., съобщават от Народния театър.

📸 Фотографиите са запечатали паметни моменти от знакови спектакли на Народния театър през последните 20 години. Обективът на Божидар Марков е уловил някои от най-запомнящите се роли на актьорите Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Валентин Ганев, Христо Мутафчиев, Деян Донков, Мария Каварджикова, Георги Мамалев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Йорданка Кузманова, Велко Кънев, Андрей Баташов, Йосиф Шамли и редица други.

💬 „Фотографиите са специални, не само защото показват отлитащите във времето мигове на живото общуване на актьорите с публиката, на щастливите моменти на партньорство на сцената, но и защото съхраняват моментите на творческо просветление, улавяйки ритъма и духа на театралното представление“, посочва авторът на изложбата.

Божидар Марков е фотограф на Народния театър от 2002 г., а първият спектакъл, който снима, е „Месец на село“ от Иван С. Тургенев на режисьора Маргарита Младенова. Има два издадени албума и три фотоизложби, свързани със 100-годишнината на Народния театър. Носител е на награда от Френското фотографско сдружение за театрална фотография 2008 г., има 16 номинации „Златна игла“ за модна фотография и Златна статуетка за модна фотография „Едит Паф“.

👉 С фотоизложбата, свързана с отбелязването на 120-годишнината от създаването на Народния театър, ще може да се запознае и публиката на театъра – от 27 март (Световен ден на театъра) до 1 май.

Официално откриване – 𝟕 март, 𝟏𝟖 ч., галерия „Средец“

Фотоизложбата е част от 19-ия Софийски театрален салон и се реализира в партньорство между Министерството на културата и Съюза на артистите в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights