13.06.2024 | 13:31

Арт Галерия Ларго представя Светлин Ненов – „Морски притчи”

След доста дълга пауза от 4 години, на 16 март 2023 от 18:30 часа Арт Галерия Ларго ще представи за четвърти път в своите изложбени салони със самостоятелна изложба обичаният варненски художник Светлин Ненов. Експозицията е озаглавена „Морски притчи“, с подзаглавие, подсказващо основните теми в изложбата: „за рибарски мрежи, слънце и луна“. Варненския автор е изключително известен именно с морските си сюжети. Роден във Варна, Светлин не може да избяга от силната връзка с морето, което го е вдъхновявало в годините, вълнува го и до днес, и е непрекъснат извор на идеи за неговите картини.

В годините Ненов представя в три изложби в „Ларго“ темите за корабите и техния неуморен бяг по вълните („Попътен вятър“, 2014), за малките рибарски градчета, с техните къщи, църкви, малки улички и опънати да съхнат рибарски мрежи („В синьо-бялата омая“, 2017) и темата за Бога, вярата и нуждата от духовно извисяване, в изцяло абстрактната му изложба „Стълба към небето“ през 2019.

Към какво е насочена сегашната изложба?
Най-новата изложба на Светлин обаче е едно истинско любовно обяснение към морето. Каквото е и неговото стихотворение от 2015-та година „Душата ми на пясъка остава“:

Мастило синьо морето е разляло
до хоризонта – граница лъжовна
примамва нежно, приласкава,
а душата ми на пясъка остава.

Момчето в мен все още разговаря
с теб Море и твойта синева.
И стари спомени в мрежите лови,
а душата ми на пясъка остава.

Солена свобода ти винаги ми даваш
с прибоя дишаш и въздишаш.
В картини се опитвам да те вкарам,
а душата ми на пясъка остава.

В сънят на лодките нощта се спуска,
а фарът свети пътеводно
и кораби далече ти изращаш,
а душата ми на твоят бряг остава.

В настоящата изложба на варненеца, в 27 картини, е излята цялата любов, която един артист може да крие в сърцето си. Тази любов е насочена към морето неслучайно. То е символ на свободата, с неговата необятност и безбрежност. То е символ на силата, с неговата стихия и стаена мощ. То е символ на красотата, с неговите златни изгреви и огнени залези, с неговите разпенени вълни и лунни пътеки. Истината е, че морето, това прекрасно творение на природата и майката-земя, може да бъде символ и източник точно на това, което човек търси в него. За рибаря морето е неговата прехрана, за моряка то е свобода, за влюбения то е утеха, за художника морето е вдъхновение.

Какви са темите в картините?
В настоящата експозиция Светлин излива своята любов към морето в почти абстрактни композиции, разказвайки ни своите морски притчи за рибарски мрежи, слънце и луна, за разпилени по плажа чадъри, сбогуващи се с лятото, за лодки, самотно полюшващи се на пристана, за морски фарове, показващи ни пътя към дома.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 16 март 2023 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Повече за изложбата вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Прочетете повече за автора на изложбата
Светлин Ненов е роден на 19 октомври 1961 г. във Варна. Дипломира се във факултет “Изобразителни изкуства” на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” през 1988 г. Член е на Съюза на българските художници. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на множество отличия: Трета награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1992 г.), Втора награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1996 г.), Награда за най-добър автор на галерия “Дива” (1997 г.), Трета награда на Международно биенале на морска тематика “Марина 98” – Одеса, Украйна (1998 г.), Първа награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1998 г.), Награда за живопис на СБХ на 12-та традиционна изложба на учителите художници – Велико Търново (2006 г.). Живее и работи във Варна.

Нели Вълчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights