12.04.2024 | 21:29

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров „Между черното и бялото”

На 26 октомври ще се открие шестата самостоятелна изложба на Цветан Лазаров в галерия Ларго. Изложбата носи името „Между черното и бялото“ и ще ни представи колекция от 26 живописни творби, създадени специално за изявата на Цветан в морската столица. С тази изложба награденият с приза „Художник на десетилетието 2008 – 2018 на Галерия Ларго“ автор ни показва богатият си и изразителен творчески стил и почитта му към вечната женска красота.
Експозицията представя серия от платна, които са апотеоз на женската обаятелност. Художникът изобразява своите модели нежни, ефирни, съзерцателни. Той използва изключително изчистена и пастелна палитра, което придава на творбите му изящество и безтегловност. Фигурите са фини и деликатни, като че ли в някои от композициите му са прозирни като мираж, едновременно близки и далечни като мечта. В творбите, създадени за тази експозиция, художникът си играе с контрастите на черното и бялото- от там идва и заглавието на изложбата. Творбите „Малко бяло в черното“ и „Малко черно в бялото“ той посвещава на тези два ахроматични цвята, а в картината „Реалност“ Цветан разработва света, който се намира между тези две крайности- свят, в който има нюанси, звънки цветни петна и хармония от най- различни тонове.
Освен колекция от женски архетипи, в изложбата ще видим няколко натюрморта с плодове- нарове, ябълки, дюли, круши, които също са типични за творчеството на Цветан Лазаров. Той използва символиката на плодовете в историята на живописта, за да ни разкаже за важното в живота- любовта, плодородието, израстването, съзиданието. В картината „Правото да имаш сянка“ сякаш е илюстрирана житейската съдба на човека: лимонът, символ на чистота и младежка невинност, последван по-надолу от нара, символизиращ сътворяването на живот, новото начало, а най-отдолу в композицията виждаме червената ябълка- алегория на семейния живот, едно послание за трайност и устойчивост, за вечния кръговрат на живота.
Всички, които познават творчеството на Цветан Лазаров, знаят, че неговата живопис е изключително лека и прозирна, но едновременно с това е и необикновено дълбока, наситена със скрити детайли, изображение в изображението и почти триизмерни обекти- стъклените топчета, плодовете, очите на женските фигури. Някои от картините напомнят на фрактални изображения: първоначално зрителят вижда обектите по- близо до повърхността, но когато се вгледа в тях, той сякаш потъва все по- навътре в картината и пред него се разкриват нови хоризонти, лица, елементи. Без да уточняваме кои творби притежават подобни скрити детайли, призоваваме всеки да надникне отвъд това, което първоначално привлича вниманието и да се потопи във вълнуващия, имагинерен свят на Цветан Лазаров.
Очакваме ви на откриването с участието на автора на 26 октомври 2023, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Изложбата продължава до 22 ноември 2023.
За художника: Цветан Лазаров е роден на 10 февруари 1962 г. в Берковица. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в класа на художника Радослав Лилов през 1981 г. като специализира живопис и скулптура. Продължава образованието си в Националната Художествена Академия в София в периода 1984 – 1989 г. със специалност Живопис в класа на проф. Добри Добрев. От 1989 г. до днес работи като художник на свободна практика в областта на живописта, скулптурата, акварела и рисунката. Има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина – в София, Пловдив, Варна, Бургас, в Хускварна, Швеция; Антверпен, Белгия; Орхус, Дания; Париж, Франция; Ротердам, Холандия и др. През 1997 г. след няколко изключително успешни изложби получава постоянна експозиция в престижната галерия Смедбин в Хускварна, Швеция. През 2010 г. печели втора награда за скулптура на симпозиума “Ателие на Дунава” в Пьохларн, Австрия. Негови творби се намират в НХГ, в частни и общински колекции у нас и в чужбина. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт Галерия Ларго. Живее и работи в София.

 Милена Димитрова, галерист

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights