20.06.2024 | 22:44

Арт Галерия „Ларго“ представя Юбилейна изложба мозайка, скулптура и графика в памет на Страхил Найденов (1973-2021)

Откриване – четвъртък, 31.08.2023 г., 18:30 часа
На 31 август 2023 галерия Ларго за трети път ще представи експозиция с творби на Страхил Найденов. Изложбата, организирана от неговата съпруга Маргарита и семейството му, е част от поредица събития в Плевен, София и Варна, с които ще отбележим символично 50-годишния юбилей, който плевенският художник щеше да празнува на 2 септември, ако все още беше сред нас.
Експозицията представя непоказвани във Варна творби на Страхил – мозайка и скулптура, както и едно непознато за публиката лице на художника – като график. Изключителен майстор на мозайката, използващ най-трудните и тежки за обработка материали, Страхил с невероятно трудолюбие, посветеност и талант създаваше поезия от камък. Той използваше в работата си естествени материали, които сам оформяше – варовик, гранит, мрамор, лазурит, ахат, стъкло, пясъчник. Режеше и форматираше тесерите според творбата, върху която работеше. Избираше цветовете, обемите и рисуваше деликатни женски образи или динамични, раздвижени, въздушни композиции, със средствата на твърдата материя на камъка.
В мозайките си Страхил умело съчетаваше различните размери, форми, цветове на камъка с други естествени материали като зебло, парчета стъкло или керамика, дори със суха трева. Той беше един от много малкото художници, който беше извадил мозайката от нейното обичайно място, от нейния традиционен начин на употреба за създаване на стенни пана или подови покрития и я беше превърнал в средство за „рисуване“ на картини. Страхил създаваше творби с излъчване на живописни платна чрез малките парченца камък. С твърдостта на мрамора или гранита той извайваше върху картинната повърхност изящни и чувствени женски тела в състояние на очакване, на тъгуване, на мечтание. Чрез парченцата ахат, стъкло, лазурит или варовик той създаваше феерия от смело раздвижени, ефирни пейзажи на лунна нощ или полюшваща се от вятъра трева. Тежките и масивни каменни пана рисуваха леки и абстрактни композиции. Любими му бяха темите за нашите обиталища – от древни времена до днес, за града, за посоките ни в него, за пътищата, по които тичаме и по които понякога търсейки се, се разминаваме. Но Страхил беше оптимист и в творбите му, мозаечните пана и скулптурите – винаги имаше жизнеутвърждаваща нишка, която изразяваше неговото верую като творец.
Очакваме ви на откриването на изложбата на 31 август 2023 от 18:30 часа в Зала 2 на Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Изложбата продължава до 19.09.2023 година. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.
За художника:
Страхил Найденов е роден на 02 септември 1973 година в град Плевен.
Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка. В своите творби използва естествени камъни, минерали и керамика. Страхил има над 15 самостоятелни изложби, някои по- важни от които: Художествена Галерия Русе (2018), Арт Фалерия „Сигна“, Пловдив (2018), Изложбени Зали Рафаел Михайлов, Велико Търново (2019), Арт Център Къща на Художниците, Плевен (2019), Арт Галерия Ларго (2020 и 2021) и др. Участва в множество национални и международни изложби и конкурси, някои от които: Осмо и Девето биенале на малките форми, Плевен, участие в изложба „Съвременни тенденции“ в галерия „Мерлино“, Флоренция, участие в изложба „Художествени връзки“- галерия „Мерлино“, Флоренция, участие в Международно биeнале Art Olympia (2017, 2019) в Токио, Япония, участие в „The Art Box Project Basel“, Базел, Швейцария (2017) и „The Art Box Project New York“, Ню Йорк, САЩ, (2018), участие в Трето годишно шоу за мозайка, Орегон, САЩ (2017), участие в Изложба Българско Монументално Изкуство – Галерия на Български Културен Институт- Прага, Чехия (2018), участие в Белградски Фестивал на Мозайката „Heritage House“ –Белград, Сърбия, (2018) и др. През 2017 г. печели награда за финалист в Международното биeнале Art Olympia в Токио, Япония.

Нели Вълчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights