28.02.2024 | 13:46

Археологическа находка в Полша хвърля светлина върху древни свръхестествени вярвания

Снимка: Andrzej Romański/ Nicolaus Copernicus University in Toruń / Източник: https://portal.umk.pl

Археолози в Полша са открили останките на дете от 17-и век, което е положено в гроба с лицето надолу, за да се попречи на мъртвеца да оживее – откритие, което хвърля светлина върху вярванията за съществуването на вампири в навечерието на Хелоуин, съобщи Ройтерс.

Останките на дете на шест-седем години са сред скорошните находки в северното село Пиен, датиращи от епоха, когато духовете, зомбитата и други свръхестествени създания са били нещо повече от вдъхновение за карнавални костюми.

„Това е гробище за отхвърлени хора, от които другите със сигурност са се страхували след смъртта им, а вероятно и приживе…които са били заподозрени, че контактуват с нечисти сили, хора, които вероятно са имали малко по-необичайно поведение от останалите по някакъв начин“, каза Дариуш Полински, преподавател и изследовател на средновековни погребения в университета „Николай Коперник“ в полския град Торун.

Детето е погребано с лицето надолу, с триъгълен метален катинар под краката, вероятно в опит да му се попречи да стане и да напусне гроба, за да преследва живите, добави той.

„Ако е правено нарочно, това са хора, от които другите са се страхували…, защото може да ги ухапят, да пият кръв“, каза Полински.

Гробът на детето е бил осквернен в определен момент след погребението и всички кости са отделени от тези на краката. Археолозите са открили и други методи, използвани по онова време, за да се пречи на живите мъртви, като Полински описа странни практики, установени при някои погребения.

„Има и множество гробове с камъни…които също е трябвало да предпазват живите от мъртвите, поставени на различни места, например на лактите, на ларинкса или на шията“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights