29.05.2024 | 14:52

Археологическият музей „Велики Преслав“ спечели отличие от наградите „Наследство“ за проекта си „Новото сияние на Симеоновия златен век“

Снимка: Станимир Савов/БТА

Археологическият музей „Велики Преслав“ спечели отличието в категорията „Събития и работа с публики“ на наградите „Наследство“ за 2023 година, съобщи за БТА директорът на културната институция Александър Горчев. 

Той отбеляза, че призът се присъжда за проекта на музея „Новото сияние на Симеоновия златен век“ – изработване на 3D холограмни изображения на цар Симеон Велики и епископ Константин Преславски“, чиято реализация бе представяна на пресконференции в Националния пресклуб на БТА в Шумен. След реализирането на проекта посещенията в Археологическия музей във Велики Преслав са се увеличили, каквато бе и целта му, каза пред репортер на БТА Горчев. 

За осма поредна година Сдружение „Български музеи“ отличава музейните институции за приноса им в съхранението и популяризирането на културното наследство на страната ни. В останалите две категории са отличени Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ – за „Музей на годината“ и Регионалният исторически музей в Пловдив – за „Образователна инициатива“.

Наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година, съобщават още от Археологическия музей „Велики Преслав“ на страницата си в една от социалните мрежи. 

Холограмни изображения на цар Симеон и Епископ Константин Преславски ще посрещат посетителите на Археологическия музей във Велики Преслав, съобщиха на една от пресконференциите си в Националния пресклуб на БТА в Шумен директорът на културната институция Александър Горчев и главният му уредник Пламен Славов, на която присъстваха и служители на музея. „Живите“ изображения на българския цар и книжовник са реализирани след изпълнение на проект „Новото сияние на Симеоновия Златен Век“, на стойност 64 971 лева, от които над 51 000 лева са предоставени от Националния фонд „Култура“, а останалите 13 500 лева са от бюджета на музея. В образите на цар Симеон и на Епископ Константин Преславски са се превъплътили съответно актьорите Веселин Мезеклиев и Леонид Йовчев, след проведен кастинг.

Изпълнението на проекта е насочено и към преодоляване на намалелия брой на посещенията в музея, вследствие на пандемията от коронавирус. Културната институция през 2020 г. е посетена от около 16 000 туристи, през 2021 г. – от близо 24 000, а към октомври 2023 г. – от около 30 000 души, отбеляза директорът на музея Александър Горчев. По думите му Археологическият музей във Велики Преслав ще реализира още два проекта, с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на обща стойност около 40 000 лева, свързани с обновяване на фондохранилищата на културната институция и създаването на нов интериорен дизайн на централна му експозиционна зала. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights