25.04.2024 | 9:03

Археолози откриха горна част от внушителна статуя на Рамзес Велики, която допълва намерен през 1930 г. фрагмент

Снимка: Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет

Египетско-американска експедиция намери горната част на внушителна статуя на фараона Рамзес Втори (Велики) в района на Туна ел Джебел, повече от деветдесет години след откритието на долната половина, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. 

Горна част съвпада с откритата през 1930 година от германския археолог Гюнтер Рьодер долна част, заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири. В момента изследователите почистват антиката, за да я подготвят за обстойно проучване. 

Статуята на един от най-могъщите фараони е изработена от варовик. Намерената сега половина с бюста и главата на Рамзес Велики е висока 3,8 метра. Владетелят е изобразен с двойната корона, която символизира Горен и Долен Египет, и с кобра на челото. 

Експедицията започва работа край Туна ел Джебел в област Миня през 2023 г.  Там се намират останките на древноегипетския град Хермополис, известен с гробниците на Петозирис – главен жрец на Тот при управлението на Александър Велики, и на красивата Исидора, която се е удавила в Нил по времето на римския император Антоний Пий.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights