23.02.2024 | 4:37

Археолози откриха няколко стаи от древна римска постройка край Колизеума

Колизеума, снимка: Ангел Радилов, "Подиум"

Археолози откриха няколко стаи от древна римска постройка със стени, декорирани с мозайка, съобщиха АФП и ДПА. Градската къща се намира недалеч от Колизеума в Рим. 

Експерти от градския Археологически парк са открили стаите между Форума и хълма Палатин, който е един от седемте римски хълма. 

Археологическите находки бяха представени във вторник от италианското министерство на културата. 

Стените на къщата са декорирани с мозайка, което е необичайно. Вероятно постройката е от края на 2-ри в. пр. Хр. Мозайките са изключителни, казаха експерти. Използвани са различни видове черупки, камъни, стъкло, бял мрамор. 

Изобразени са карникси, части от кораби, тризъбец, вази с увивни растения и лотуси, сгради. Не е установено какъв е смисълът на различните сцени.

През 2018 г. археолозите са открили множество стени. Къщата е била на няколко етажа. Досега са изследвани няколко стаи, а разкопките ще продължат до 2024 г. 

Разположена около атриум, главната стая е била зала за тържества във формата на пещера, използвана през лятото. Вероятно собственикът е бил сенатор. 

Работим усилено, за да покажем това място – една от най-впечатляващите забележителности на Рим, пред публика възможно най-скоро, каза Алфонсина Русо, директор на Архелогическия парк на Колизеума. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights