14.06.2024 | 19:39

„Атон в рисунки и фотографии“ във Ватикана за 24 май

Връх Атон, снимка: Ангел Радилов, "Подиум" /снимката е илюстративна/

Художникът Андрей Янев за експозицията „Атон в рисунки и фотографии“, която се открива на 22 май в Рим и Ватикана под егидата на президента на Република България Румен Радев

Изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде представена на територията на Папския латерански университет в Рим по случай Празника на българската писменост и култура. Тя се открива на 22 май във Ватикана под патронажа на президента на Република България Румен Радев и ще продължи до 24 май.

Творбите в експозицията са плод на над 50 експедиции до Света гора в рамките на две десетилетия. Това означава многократно присъствие във всички светогорски манастири и в голяма част от скитовете на монашеската република, усещане за Света гора, доближаване до истинската ѝ същност. Затова подбраните изображения в поредицата от изложби през годините не просто показват, а изразяват вътрешното усещане за Атон, заедно с поклонничеството, с творческия и изследователския импулс.

Зад силуетите на светите обители, застинали в част от рисунките и фотографиите, се крият не географски, а духовни територии. Там протича ежедневието на Света гора  и литургичното време – към тези два различни ритъма, а всъщност един и същ, са насочени немалка част от творбите. В този смисъл изложбата разкрива и жанрови ситуации от живота на монасите в Света гора – видимо в портретните и репортажните фотографии от литии, литургии и поклонения, невидимо – зад притулените стени на келията „Достойно ест“, скита „Свети Андрей“, или зад гордите осанки на манастирите „Великата Лавра“, „Ватопед“, „Пантократор”, „Симонопетра“ и „Зограф”.

„Атон в рисунки и фотографии“ се опитва не просто да запознае зрителите със Света гора – Атон, а да  ги подготви за лично духовно общуване с нейните необятни и съкровени пространства. „Атон в рисунки и фотографии“ е картография на нашите духовни пътувания през годините, към които всеки може да стане съпричастен. Атон не е в рисунките и фотографиите, но стаен зад тях, човек може да бъде потърсен, открит и превърнат в част от нашето търсещо спасение „аз“ – твърдят авторите.

Андрей Янев е художник, чието име свързваме с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Атон е една от основните теми на неговото творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и член-кореспондент на БАН. Автор на девет тома от поредица „Атониада“, която излиза с благословия от Атон и е част от колекциите на всички Светогорски манастири, на различни световни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

Събитието се осъществява със съдействието на: Министерството на културата на Република България, на Западно- и Средноевропейска епархия на Българската православна църква – Българска патриаршия, Папския Латерански университет, Посолството на Република България при Светия престол и при суверенния Малтийски орден, Българския културен институт в Рим, БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим, Център за културни и семиотични изследвания в България и проф. д-р свещ. иконом Иван Иванов Кюмурджийски, църковен администратор за Италия и Малта на Западно- и Средноевропейска епархия.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights