24.04.2024 | 16:28

Балетната трупа и оркестърът на Държавна опера – Стара Загора са на международно турне

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Балетната трупа и оркестърът на Държавна опера Стара Загора започна своето голямо международно турне. Това съобщават на официалната страница на културната институция.  В продължение на близо два месеца те ще представят в различни градове на Германия и Нидерландия общо 41 спектакъла на балетите „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” от П. И. Чайковски. Спектаклите ще дирижират Ивайло Кринчев и Владимир Бошнаков. Концертмайстор е Юлиан Стоянов.

Първата спирка на турнето беше на сцената на театъра в Лелистад, Нидерландия, където беше представен балетът „Лешникотрошачката”. На 13 декември многонационална трупа на Старозагорската опера под ръководството на примабалерината Силвия Томова ще се изяви на сцената на театър „Луксор” в Ротердам в „Лешникотрошачката”.

На 14 и 15 декември в Бон балетната трупа и нейните солисти ще представят „Лебедово езеро”, а в навечерието на коледните празници, на 22 и 23 декември – „Лешникотрошачката”. В Бон балетна трупа и нейните солисти са вече добре познати от гостуването миналата година.

През 2023 година турнето продължава на 3 януари в Грьонинген с „Лебедово езеро”, на 8 януари 2023 г. – в Утрехт с две представления на „Лебедово езеро”, на 12 януари 2023 г. – в Маастрихт с „Лебедово езеро”.

Ценителите на класическия балет ще видят балета и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора на престижните сцени на театрите в Антверпен, Хугевеен, Айндховен и др. Последният спектакъл от турнето е на 22 януари във Веенендал, Нидерландия.

Сред солистите, които вземат участие в турнето, са Анелия Димитрова, Маргарита Сидоркина, Кармен Демирташ, Демян Решетняк, уточниха за БТА от операта.

Това е второто турне на балета на Държавна опера-Стара Загора за 2022 година. Както БТА писа, през юни младата многонационална балетна трупа под ръководството на Силвия Томова представи шест представления на „Спящата красавица” и „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски в градовете Лимасол, столицата Никозия и Пафос. 

Премиерата на балетния шедьовър „Лебедово езеро“ в Стара Загора беше на 23 май 2017 година – за първи път в над 90- годишната история на Старозагорска опера. Примабалерината Силвия Томова постави „Лебедово езеро“ на базата на класическата версия на Лев Иванов и Мариус Петипа. Две години по-късно, през 2019 година, балетният спектакъл “Лешникотрошачката” завладя старозагорската сцена. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights