23.04.2024 | 13:23

Балетът на Варненската опера ще представи новия си спектакъл „Пепеляшка“ в Мексико

Снимка: ТМПЦ-Варна

„Пепеляшка“ от Сергей Прокофиев с хореография на Светлана Тоншева е първият балетен спектакъл в новия 77-ми сезон на Варненската държавна опера, съобщават от културната институция. Премиерата е на 10 октомври. Веднага след това „Пепеляшка“ тръгва на турне в Мексико, където варненският балет проведе два успешни гастрола с „Лебедово езеро“ през 2021 г. и с „Лешникотрошачката“ през 2022 г. Сега трупата е поканена да танцува 28 представления на „Пепеляшка“ в 20 мексикански града, съобщават от Театрално-музикалния продуцентски център във Варна. 

Постановката следва плътно сюжета на приказката, но хореографката Светлана Тоншева внася и нови елементи, кореспондиращи със случките и характерите на героите, споделят от Операта. Сестрите и злата мащеха разсмиват с движенческите си партитури и костюмите си. Присъстват животните, които са приятели на Пепеляшка. В декора не е пропусната дори тиквата, която магически се трансформира в каляска, добавят от екипа. В сценичното решение отново е включен 3D мапинг, чрез който пред зрителите са „нарисувани“ балната зала на кралския дворец, огнището на Пепеляшка и стълбите, на които принцът намира стъклената пантофка. 

В главните роли влизат Пиня Рисанен като Пепеляшка, Павел Кирчев като принца, Елиа Даваолио е мащехата, Летиция Росети и Елиса Гомес са двете сестри. Хореографката припомня, че Прокофиев е написал балета специално за Галина Уланова, възхитен от изпълнението й в „Ромео и Жулиета“. Целият екип на Варненската опера се стреми да достигне тази висока летва, казва тя и добавя, че това е възможно, защото в момента в балетната трупа в града има много млади талантливи танцьори от България и цяла Европа, които с голям ентусиазъм участват в подготовката на спектакъла. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights