30.05.2024 | 18:08

Балет „Арабеск“ изнасят новогодишна галавечер с „Кармина Бурана“ и „Болеро“

Сцена от "Болеро" Снимка: Музикален театър)

Балет „Арабеск“ изнася новогодишна галавечер с програма, включваща „Кармина Бурана“ и „Болеро“. Събитието е на 29 декември в Музикалния театър, съобщават организаторите.

„Кармина Бурана“ на Карл Орф e представена пред публика за първи път на 8 юни 1937 г. във Франкфурт. В репертоара на балет „Арабеск“ има две сценични версии на ораторията – от 1972 г. на италианския хореограф Хуан Корели и от 1988 г. на дългогодишния директор на трупата Маргарита Арнаудова, съвместно с Пловдивската опера.

На 29 декември „Кармина Бурана“ ще бъде представена с хореографията на Боряна Сечанова, която е поставена за турнето на трупата в САЩ.

Солисти са Мариана Крънчева, Васил Дипчиков, Петя Колева, Стефан Вучов, Станислав Димитров, Филип Миланов. В спектакъла участват още Александра Савова, Андрея Андонова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова Стефка Табакова, Таня Кацарова, Теодора Друмева и Валери Миленков, Ервин Есен, Наско Николчов, СветлозарТинев, Филип Миланов и Чан Тхе Чунг. Автор на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова.
Във втората част от вечерта публиката ще чуе музиката на Морис Равел в спектакъла „Болеро“. Това е един от спектаклите на балет „Арабеск“, останали в наследство от Маргарита Арнаудова. Той е поставен за пръв път през 1987 г.

„Болеро“ носи силно изразена програмност и впечатляваща атмосфера, където балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц. Заслуга за експресивната колоритност на танца има и полифоничността в хореографията на Маргарита Арнаудова“, пишат от Държавния музикален и балетен център.

Солисти са Константина Ханджиева, Асен Наков, Васил Дипчиков, Стефан Вучов, като в „Болеро“ участват още Александра Савова, Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева, Стефка Табакова, Теодора Друмева и Валери Миленков, Ервин Есен, Светлозар Тинев, Филип Миланов. Костюмите са създадени от Мария Трендафилова.

Ден преди новогодишната галавечер трупата ще представи в Музикалния театър и „Лешникотрошачката“.

Балет „Арабеск“ е държавна професионална танцова група за модерен балет. Формацията е създадена през 1967 г. за осъществяване на нови неконвенционални идеи в съвременната хореография. В репертоара си „Арабеск“ има над 100 реализирани постановки.

Пръв ръководител е Любомир Горанов (1967-1972 г.). Дългогодишен хореограф на формацията е Маргарита Арнаудова (1974-1994 г.), а от 2000 г. директор на трупата е хореографката Боряна Сечанова.

През 2010 г. Музикален театър „Стефан Македонски“ и Балет „Арабеск“ образуват Държавен музикален и балетен център. Балет „Арабеск“ е с национален статут от 2012 г. През 2019 г. формацията е отличена с наградата „Аполон Токсофорос“ за изключителен принос в развитието на българската култура на 35-ото издание на културния фестивал „Аполония“.

Източник: Музикален театър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights