17.07.2024 | 19:29

Балет „Арабеск“ отбелязва 160 години от рождението на Рихард Щраус

Снимка: arabesque.bg

На 11 юни 1864 година в Мюнхен се ражда знаменитият немски композитор и диригент Рихард Щраус. По този повод балет „Арабеск“ представя „Тъй рече Заратустра“ и „Дни на забрава“. Спектаклите са на 13 юни 2024 г. на сцената на Националния музикален театър. Балетът представя нова, разширена редакция на спектакъла „Тъй рече Заратустра“, по едноименната поема на Фридрих Ницше и едноименната музикална творба на Рихард Щраус. Представлението е инспирирано от въпроса „Какво се случва с човек, когато той загуби своя Бог?“. В състояние ли е човек да се справи сам със себе си, когато той загуби своя Бог. Подробности разказа хореографът Мила Искренова.

„Неговата музика е силно експресивна, тя не е агресивна. Но в нея наистина има много космос. Той твори в една епоха, в която музиката е в своя подем и възход, вдъхновен е без съмнение от Фридрих Ницше и от неговата философска поема „Тъй рече Заратустра“, но той създава една музика, която колкото е красива, толкова е и сложна да се превърне в образи точно поради своята възвишеност“, отбеляза тя.

По думите й музиката се развива в едни мощни емоционални вълни, които „блестят в различни цветове“. Това е сложно да се преведе на хореографски език. Спектакълът е за пътя на човека.

„Ние се намираме в началото на нов цикъл със всичките тези симптоми на разграждане и израстване. На разрушение и на съзидание. Какво обаче ще изберем е големият въпрос“, каза Искренова. И добави:

„По някакъв начин двете творби, едната да не кажа „архаична“, а другата съвременна като основа много добре се съчетават в една вечер.“

Музиката е на Милен Апостолов, хореография – Микел Александър Тоетръп, костюми – Елица Георгиева, видео – Ралица Георгиева, репетитор – Олеся Пантикина.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights