20.06.2024 | 21:48

Балет Арабеск посреща финалистите в конкурса „Маргарита Арнаудова“ 2023

Четирима млади хореографи ще се състезават за наградите на журито и на публиката

Балет „Арабеск“ ще открие новия си сезон с представяне на финалистите в XI конкурс за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на незабравимата Маргарита Арнаудова. Събитието е на 6 октомври от 19 часа в Националния музикален театър, а присъстващите зрители ще определят с гласуване кой да получи приза.

Международно жури, съставено от изтъкнати хореографи, композитори и критици, също ще връчи награда. Тази година то е в състав: Калина Богоева (почетен председател), Боряна Сечанова (председател), Идан Коен (Израел), Аршак Галумян (Германия), Георги Елкин (Швеция), Мила Искренова, Асен Наков, Юрий Дачев, Илия Граматиков, Мария Русанова.

Отличените в конкурса спектакли ще влязат в репертоара на трупата на балет „Арабеск”.

Конкурсът “Маргарита Арнаудова” е учреден от доц. Калина Богоева през 1996 г. и се провежда на всеки три години. Той е израз на творческата потребност на балет “Арабеск” да търси взаимодействие между българските хореографи и композитори. Откривателството на нови идеи и форми в националното танцово изкуство е традицията на “Арабеск”, създадена от голямата българска хореографка и дългогодишен ръководител на трупата Маргарита Арнаудова. Спецификата на този конкурс се определя от изключителното място и значение на съвременната българска музика в него. 

Интересното тази година е, че и четиримата финалисти са избрали музика на един и същи автор – Милен Апостолов. Той, както и хореографите Елена Маринова, Микел Александър Тоетруп от Дания и Рафаел Миро Холцер от Австрия споделиха в предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ своето вдъхновение и вълнение преди финала на конкурса.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights