28.09.2023 | 11:52

Безплатна мобилна игра с добавена реалност ни учи на български народни хора лесно и забавно

С иновативна мобилна игра вече можете да учите български народни хора по революционно нов начин, където и да се намирате.

Чрез технологията добавена реалност (Augmented reality), вградена в новата безплатна мобилна игра Таратанци (Taratanci), можете да играете български народни хора забавно, лесно и безплатно, без значение къде се намирате по света.

Избирате хоро, насочвате телефона към земята и следвате стъпките, които се появяват по пода върху екрана на телефона.
Приложението се поддържа от мобилни устройство с операционна система Android 7 и нагоре, поддържащи функцията “добавена реланост” (AR). Налично е в Google Play Store за свободно теглене, а ученето и играта на хората също са безплатни.

Началната версия на играта включва четири народни хорá: Право, Ръка, Еленино и Граовско хоро, а ние от екипа на Таратанци ще работим за добавянето на още и още хорá вбъдеще.

Това, разбира се, се случва с вашата подкрепа, защото закупувайки продукти с фигури от стъпки на народни хора от онлайн магазина на Таратанци, вие подпомагате добавянето на още хора̀ в приложението, които да можете да учите и играете безплатно.

Играта има два режима – без музика и с музика. Вариантът без музика е предназначен за напълно начинаещи, той е по-бавен и съдържа гласови команди, които насочват на коя стъпка какво движение да се изпълни.

За напредналите и експерти има вариант в нормално темпо, с музика, която е любезно предоставена на Таратанци от Балканфолк.

Какво още може да се учи чрез играта Таратанци
В народните хора и танци има набор от специфични основни движения. Всички тях, или поне най-важните, сме извели в специално меню “ОСНОВНИ ДВИЖЕНИЯ”. Препоръчваме ви да разучите тях, преди да започнете да учите хората, тъй като обикновено всяко хоро съдържа поне едно основно движение. Когато изберете кое движение искате да учите и насочите телефона към земята, в стаята ви ще се появи нашия виртуален инструктор – Николай Корчев. Повтаряйте движенията след него и се упражнявайте.

Освен това в народните танци има шест основни позиции на краката. Можете да ги учите, като от меню “ОСНОВНИ ДВИЖЕНИЯ” изберете първото подменюто “ОСНОВНИ ПОЗИЦИИ” с виртуалния инструктор можете да научите и шестте основни позиции на краката в народните танци.

Подарете (си) хоро
От меню “ПОДАРИ ХОРО” можете да посетите онлайн магазина на Таратанци, където ви очакват страхотни образователни игри и подаръци с фигури от стъпките на над 30 български народни хора.

Каузата на Таратанци
Таратанци е културна организация с мисия да опазва и разпространява българския фолклор в съвремието. Автори сме на метод за визуално изобразяване на българските народни хора чрез графични фигури от техните стъпки. До момента сме съхранили над 100 хора, създавайки дигитални фигури от автентични стъпкови отпечатъци на хореографи от цялата страна.

Купувайки продуктите на Таратанци, вие подпомагате каузата да съхраним за поколенията все повече български хора.

Таратанци е носител на Европейската награда за културно наследство “Европа Ностра” за 2021 г.

Мобилната игра “Таратанци” е изградена с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights