28.09.2023 | 10:20

Беса Лугичи, Деница Петрова и Цвети Пеняшки в една романтична вечер с песните на Шуман и Щраус на сцената на Държавна опера – Стара Загора

Във втория за 2023 година камерен концерт от инициативата „Музика без граници”  на Старозагорската опера ще гостува сопраното от Косово Беса Лугичи, заедно с пианистката Деница Петрова, а в ролята на поета-романтик зрителите ще видят актьора и режисьор на Държавния куклен театър – Стара Загора Цвети Пеняшки. Това става ясно от афиша на културната институция, публикуван на официалната страница. Концертът ще се проведе на 25 март на сцената на Операта.

От културната институция допълват, че това е специално издание, носещо името „Любовта и животът на жената” през погледа на Шуман и Щраус и разказана от вълнуващите стихове на познатите и непознати албански поети. Публиката ще има възможността да се наслади на част от безценното песенно творчество на двамата германски романтици, които „изливат” своята любов в красиви ноти, вдъхновени от техните любими жени – Клара Вик и Роберт Шуман и Рихард Щраус и неговата Полин. 

В програмата на концерта е включен цикъла от 8 песни на Роберт Шуман Frauenliebe und leben (Любовта и животът на жената) и това е заглавието и обединителната линия на разказа. Песните на Щраус, които Беса Лугичи избира да представи, са от различен период на неговия живот и творчество. Ще прозвучат стиховете на албанските поети Исмаил Кадаре, Примо Шлаку, Фатос Арапи, Дритеро Аголи, Тимо Флоко, Анди Бейтя. Поетичните текстове са в контекста на оригиналната песенна поезия.

Инициативата на Старозагорската опера „Музика без граници” стартира през 2021 година. В поредица от концерти публиката има възможността да се срещне както с познати, така и с рядко изпълнявани творби на композитори от цял свят, от различни епохи и стилове.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights