19.06.2024 | 1:14

Библиотеката подкрепя Националната награда Бисерче вълшебно 2023

Започна гласуването в единадесетото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“ – единствената българска награда, чието жури са децата. Целта, която си поставя Фондация „Детски книги“, организатор на инициативата, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. За пръв път на гласуване ще бъдат подложени книги, оценени от два панела на жури и включени в кратък списък.

През 2023 г. децата на възраст от 3 до 16 години ще могат да отличат своите книжни бисерчета измежду художествени и нехудожествени заглавия – най-добрите книги на българските издатели за 2022 г. За пръв път се въвежда категория „Буболечета“ – децата от 3 до 5 години също ще имат пълноправен глас, а за техни помощници са поканени родителите и учителите в детските градини.

Вижте всички заглавия от краткия списък, изберете, четете и не забравяйте да гласувате – срокът е до 23 април 2023 г.!

Заглавията са разпределени в 6 категории:

• „Буболечета“ (художествени, 3-5 г.)

• „Откриватели“ (художествени, 5-7 г.)

• „Изследователи“ (художествени, 8-10 г.)

• „Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.)

• „Майстори“ (художествени, 14-16 г.) и

• „Нещотърсачи“ (нехудожествени, 3-16 г.).

Всяка година, библиотеката подкрепя инициативата с кампания за популяризиране на Наградата, както индивидуално в сектори Работа с деца и Книгозаемане, така и с организирани посещения на деца и ученици от Добрич. Библиотекарите представят номинираните книги в различните категории, разясняват правилата и начинът за гласуване, и предоставят богат избор на художествена и нехудожествена литература, предложена от организаторите.

Витрини с книги, включени в „Бисерче вълшебно“ 2023, очакват нашите любознателни млади читатели.

Любопитно е, че тази година сред първоначално подадените номинации книгите от български автори са 61, а 21 от тях продължават в надпреварата за детския вот. „Отличник“ в селекцията е поетесата и преводачка Мария Донева, която присъства в краткия списък с 4 преводни заглавия и 1 авторска книга. Юлия Спиридонова, наричана „българската Дж. К. Роулинг“, също участва с 2 авторски и 1 преводна книги.

Формата за гласуване в сайта www.biserche.com ще е отворена до 23:59 ч. на 23 април 2023 г.

Единадесетото издание по традиция се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и с финансовата подкрепа на Столична община, в партньорство с: Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Фондация „Глобални библиотеки – България“, Асоциация „Българска книга“ и Асоциация „Родители“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights