08.12.2023 | 17:43

Биг бендът на БНР открива концертния си сезон с впечатляваща програма

Маестро Антони Дончев: Наше задължение е да държим възможно най-високо нивото на музиката, която представяме

На 23 ноември от 19 часа в Първо студио на БНР Биг бендът ще открие концертния си сезон с впечатляваща програмаКонцертът ще представи авторска музика на един от най-успешните и утвърдени европейски джаз музиканти Анди Скофийлд.

„Очакваме една вдъхновяваща музика, майсторски направена, композирана, аранжирана от прекрасния наш гост Анди Скофийлд“, каза пред БНР диригентът на Биг бенда маестро Антони Дончев. Това ще е първото участие на Скофийлд с Биг бенда на Радиото. Дончев „пое вината за това“ и каза:

„Като че ли човек забравя тези хора, които са му най-близки. В един момент просто си казах – как е възможно до този момент Анди да не е бил гост на Биг бенда. Той е много близък наш музикант и съмишленик“.

Анди успява да съчетае най-интересните традиции от близкото минало с музиката не само на днешния ден, но и тази, която ще се слуша утре. Той прави един много интересен мост в музиката. Това дава една различна отправна точка за правене на музика„, коментира маестрото в интервю за предаването „Хоризонт до обед“. 

Новият творчески сезон на Биг Бенда включва няколко цикъла. Началото е с нова европейска музика. Антони Дончев отбеляза, че в този цикъл влизат 3 концерта. Освен този с Анди Скофийлд, предстои концерт с млад музикант от Република Северна Македония – Владимир Николов. Той ще участва с изцяло негова авторска програма през януари. Третият концерт от този цикъл ще бъде закриването на сезона с тромбонистката Карла Кьолнер от Германия, която също идва с оригинална авторска музика и аранжименти, посочи той.

„Нашата мисия тук е като държавен оркестър. Наше задължение е ние да държим възможно най-високо нивото на музиката, която представяме. Това е важно в днешното разпиляно време. Ние трябва да упорстваме на най-качественото, най-доброто, на това, което ще се запази за бъдещите поколения„, категоричен бе маестро Антони Дончев. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights