23.09.2023 | 8:16

БКО Добрич представи една прекрасна ВЕЧЕР НА АНГЛИЙСКАТА КАМЕРНА МУЗИКА 

Снимка: Светлана Попова

Във вечерта на английската камерна музика снощи Маестро Арто Чифчиян отново постави предизвикателства пред музикантите. 

За първи път бяха изпълнени четири новели за струнен оркестър, оп. 52 на композитора Самуел Коулридж – Тейлър /1875–1912/. Новелета – от ит. novelletta „неголям разказ“, в музиката – музикална пиеса в свободна форма с лирично-повествувателен, а понякога с драматичен характер. Самият Самуел Коулридж – Тейлър има драматична съдба. Роден през 1875 г. в Лондон, от майка британка и баща от Сиера Леоне, Самуел е един от първите цветнокожи студенти по музика в Кралския колеж в Лондон. Негово стихотворение се превръща в Либерийски патриотичен химн и той става Рицар на Либерийския хуманен орден за африканско изкупление. Става известен с трилогията от кантати Песента на Хиавата, по текстове на Хенри Лонгфелоу. През 1900 г. Самуел Коулридж – Тейлър е водещ делегат на Първата Панафриканска конференция в Лондон. Като борец за правата на чернокожите, той става популярен в САЩ, където е първият цветнокож диригент на хор, изпълняващ негова музика. През 1905 г. са публикувани неговите 24 негърски мелодии, за които авторът казва: „Това, което Брамс направи за унгарската народна музика, Дворжак за бохемската и Григ за норвежката, аз се опитах да направя за негърските мелодии“. Четири новелети, оп. 52 са композирани през 1902 г. за струнен оркестър, тамбурин и триъгълник. Те са ранни примери за британска лека музика. Въпреки, че го наричат „Черният Малер”, в тези и други негови творби влиянията на Хендел, Дворжак, Брамс се появяват заедно със спонтанност, произтичаща от афро-американската народна музика. 
Освен това произведение почитателите на камерната музика в Добрич се насладиха на познатите и обичани от нас – сюита „Абделазер“ на Хенри Пърсел, Елигия на Едуард Елгар и „Симпъл симфони“ на Бенджамин Бритън. 
 

Следващият концерт на БКО е на 22 ноември /вторник/ в Огледална зала „Нели Божкова“ от 18.30 ч. Българския камерен оркестър – Добрич ще представи пореден привлекателен и специален концерт през творчески сезон 2022/2023 под диригентската палка на Иван Стоянов, а солист в тази знакова и вълнуваща концертна програма за публиката и ценителите на стойностното изкуство ще бъде проф. Явор Конов – пиано. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights