23.06.2024 | 8:54

Близо 750 деца показаха изящни танци на Международния фестивал „Танцуваща река“

Снимки: Цветомир Цветанов

В Голямата зала и зала „Европа“ на Доходното здание се проведе 17-ото издание на Международния танцов фестивал „Танцуваща река“. В него се включиха близо 750 деца от 4 до 20-годишна възраст от България и Румъния. Събитието се организира от Общинския младежки дом, Сдружение „Импулс“ и Община Русе.

„Не спирайте да търсите красивото и изящното цял живот. Танцът е не просто хоби, а призвание, което променя мирогледа ви завинаги“, каза заместник-кметът Борислав Рачев, който награди и част от победителите в танцовата надпревара, съобщават от Община Русе. 

Фестивалът включва стиловете съвременни танци, джаз танц и contemporary, танцово шоу, MTV шоу и тематичен танц, улични танци и хип-хоп, класически балет и характерни танци. Участниците се състезават в 4 възрастови групи и в категориите „соло“, „малка група“ и „голяма група“.

Жури на конкурса бяха Мария Касабова – солист в балет „Арабеск“, хореограф и режисьор, Станислава Спасова – педагог и хореограф в НУИ „В. Стоянов“ и балетен артист към Държавна опера Русе, Антон Иванов – репетитор на балета към Държавна опера Русе и преподавател в НУИ „В. Стоянов“, Весела Василева – примабалерина на Русенския балет, Ирена Барбукова – солист в балета на Държавна опера Русе, и Петя Димитрова – хореограф и танцов съдия.

Фестивалът „Танцуваща река“ има за цел да популяризира танцовото и балетно изкуство сред децата и младежите, да стимулира и развива таланта и артистичността им и да им даде възможност за нови контакти и изяви. Организаторите се стремят да възпитават младите в дух на уважение и любов към танцовото изкуство и да съхраняват неговата уникалност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights