29.02.2024 | 19:39

БНР представя изложбата „По стъпките на Сирак Скитник“

На 25.01.2024 г. от 13:30 часа официално ще бъде открита изложбата „По стъпките на Сирак Скитник“ – 2023. Творбите от едноименния конкурс са подредени във фоайето на Националното радио.

По инициатива на генералния директор на Българското национално радио г-н Милен Митев в Национална художествена  гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен се организира конкурс под наслов „По стъпките на Сирак Скитник“ – 2023, в чест на 140-годишнината от рождението на именития художник и първи директор на БНР – Сирак Скитник, родом от град Сливен.

Конкурсът беше съпътстван от лекции и изложби, които представиха на начинаещите художници не само живота и творчеството на Сирак Скитник, но и мащабния художествен живот на България между двете войни в контекста на световното изкуство. Това вдъхнови младите автори и резултатът по мнение на колегията е повече от добър.

На 26.10.2023 г. от 17:00 часа г-н Митев откри в галерия „Нова“ при Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен експонираните 36 живописни творби от 24 автори и връчи грамоти на номинираните и на участниците, а отличените автори получиха наградите си тържествено в 18:00 часа, когато в зала „Сирак Скитник“, тържествено бе открита и Националната изложба за изобразително изкуство – Сливен 2023.

С подкрепа на Министерство на културата организаторите работят през 2024 година конкурса в чест на Сирак Скитник да прерасне в ежегоден, национален, с участието на учениците по изобразителни изкуства от специализираните училища към министерството. 

НХГ „Димитър Добрович“ – Сливен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights