13.04.2024 | 12:37

Богдана Топрева реди самостоятелна изложба бижута „Невидими покриви“ в галерия „Аросита“

На 10 април 2024 г., сряда, в галерия „Аросита“, ул.“Врабча“ 12, в София, от 18.00 часа Богдана Топрева ще открие самостоятелна изложба бижута на тема „Невидими покриви“
В началото бе полетът.
Живеем в клетката на двуизмерното придвижване върху плоскост, липсва ни способността на птиците да регулираме височинното си положение. Но има нещо, което може да ни откъсне от земята въпреки отсъствието на физически криле. Да „погледнем“ какво виждат птиците с помощта на малко въображение и един дрон. Идеята за създаването на колекцията „Невидими покриви“ идва от няколко снимки направени с дрон, на емблематични сгради в София. Тези изображения ме впечатлиха с неочаквания си рисунък и неспецифична за човешкото око гледна точка. Погледът отгоре разкрива други естетически измерения на познати и превърнали се в рутинна заобикаляща ни среда сгради и знакови места. Декоративното въздействие на тези невидими покриви ми даде усещането, че те са част от един голям цветен пъзел чийто части могат да бъдат вградени и преработени в пластики с ювелирно излъчване. Така, с обръщането на мащаба от голямо към малко , сгради и екстериор са превърнати в бижута.
Като основен материал за изработка на колекцията е използвано сребро, характерно с мекотата и благородството на излъчването си. То е съчетано с един нетрадиционен бижутерски материал – принтиран алуминий и акценти от цветни полусъкпоценни камъни, споделя авторката Богдана Топрева.


Богдана Топрева е завършила ВИИИ „Николай Павлович“ – София, специалност „индустриален дизайн”, през 1992 и от тогава се изявява в областта на изкуството на накита и малката пластика. До сега има 10 самостоятелни изложби в София, Париж, Брюксел, Будапеща, Братислава и Виена. Ежегодно участва във всички национални специализирани изложби, свързани с бижутерия и приложни изкуства, както и в редица международни прояви в Ротердам, Милано, Кобленц, Букурещ и др. През 1998 г. получава Наградата на годишната изложба на секция Накити- Съюз на българските художници. През 2007г получава държавна поръчка за изработка на представителен подарък накити за посещението на Джорд Буш в София. Нейни произведения са притежание на НХГ и частни колекционери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights