14.06.2024 | 17:53

Богословският факултет на Софийския университет чества своята стогодишнина с тържествен факултетен съвет

София (1 юни 1952 г.) Кирил Пловдивски, председател на Синода, поднася приветствие на митрополит Крутицки по случай дадената му титла "Доктор по богословски науки". Снимка: Г. Викентиев/БТА

Преди 100 години на 10 март 1923 г. се сформира първият факултетен съвет и това е било необходимо, за да може да се създаде Богословският факултет като ново звено на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Тогава, под патронажа на ректора на Софийския университет, с участието на професорите – Беньо Цонев и Васил Златарски, се сформира Богословският факултет на СУ, каза в интервю за БТА сегашният декан на БФ на СУ доц. д-р Ивайло Найденов.

От 16:00 часа днес в аулата на Богословския факултет на СУ, на площад „Света Неделя“ 19, ще се състои тържествен факултетен съвет, с който ще се отбележи стогодишнината от създаването на факултета.

На този ден преди един век се е състоял първият факултетен съвет и е бил избран декан, с което се поставя началото на съществуването на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Идеята на днешното тържествено събитие е да си спомним за този акт и да отдадем благодарност на тези хора, които са успели да създадат Богословския факултет. Това не е било лесно, защото времето е било усилно, а преди това са били и балканските войни. Тогава е съществувал синхрон между университета, държавата, църквата – Светия синод, и затова днес сме поканили представители на тези институции. Днес ще изчетем протокола, който тогава е бил написан саморъчно от академик Стефан Цанков, който е и професор, протопрезвитер и е изтъкната богословска личност. Той е първият декан на Богословския факултет и е бил избран на този факултетен съвет, който се е състоял на 10 март 1923 г. Тогава ректор на Софийския университет е бил проф. Захари Караогланов. На днешното събитие ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще прочете този протокол и ще отправи поздравление от името на СУ, а аз, като декан, ще изнеса кратък доклад за историята на Богословския факултет и за сегашното му състояние“, обясни доц. Ивайло Найденов.

„Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще награди колеги с отличия от Светия синод, имаме и вътрешни отличия, които са от Богословския факултет. Те ще бъдат получени от трима наши колеги, които са защитили т.нар. голям докторат“, съобщи деканът.

Той каза, че на факултетния съвет ще присъстват и деканите на другите факултети, ректорското ръководство на Софийския университет, представители на Светия синод и на държавни институции. 

„От 1951 до 1991 г. Богословският факултет е отделен от Софийския университет и съществува 40 години като Духовна академия „Св. Климент Охридски“, под ведомството на Българската православна църква. През 1991 г. Богословският факултет преминава отново към Софийския университет и тогава ректор на Духовната академия е Левкийският епископ Неофит, който сега е Негово Светейшество патриарх Неофит, и по този начин той става първият декан на възстановения Богословски факултет. Патриарх Неофит е и „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет“, каза доц. Найденов. 

Той съобщи, че за периода от 1991 г. до днес 2400 студенти са завършили Богословския факултет на Софийския университет, като през последните десет години те са 699. Има и около 100 докторанти, от които 66 са защитили успешно дисертация. Сега в Богословския факултет има 32-ма преподаватели, разпределени в четири катедри, съобщи деканът. 

Още продължава ремонтът на сградата на Богословския факултет, която е паметник на културата, и се надяваме той да приключи до края на годината, каза доц. Ивайло Найденов. Той уточни, че най-същественото е, че се е направило оздравяване на сградата с бетонни шайби, които гарантират нейната стабилност при земетресения и последният земен трус почти не се е усетил в нея. Цялостно беше подменен покривът на сградата, бяха реставрирани външните стени и дограмата. Според средствата, с които разполагаме, ще има възстановяване и на някои помещения вътре в сградата – най-вече на параклиса, с нови стенописи, но това ще е към края на годината. За ремонта на сградата на Богословския факултет ни бяха отпуснати общо 5,4 милиона лева – от държавата и от Светия синод, каза деканът.

„Вчера ректорското ръководство бяхме на среща при Негово Светейшество патриарх Неофит и той ни даде благословията си, с което патриархът постави началото на тържествата за стогодишнината на Богословския факултет на Софийския университет. Негово Светейшество ни поздрави, обнадежди ни, че молитвено е с нас. Срещата беше много мила, защото Негово Светейшество винаги е бил част от нашето академично семейство, но не само защото е „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет, а и защото е бил преподавател по музика в Духовната академия“, каза доц. Найденов.

Той отбеляза, че преди три години Светият синод определи Варненския и Великопреславски митрополит Йоан да е духовен наставник на Богословския факултет на Софийския университет. На днешното тържествено събитие сме поканили също наши преподаватели и служители, които са в пенсионна възраст и са помагали на Богословския факултет през годините, добави деканът.

В сайта на Софийския университет се съобщава, че Богословският факултет е създаден през 1923 г. и става активен център за духовно и религиозно образование.

През 1951 г. с постановление на Народното събрание е отделен от Софийския университет и обособен като висше духовно училище с името Духовна академия „Св. Климент Охридски“, под ведомството на Българската православна църква.

През юли 1991 г. ръководството на Софийския университет отправя покана към тогавашната Духовна академия отново да стане факултет към Университета, което се извършва по съответния ред още същия месец.

Факултетът обучава студенти в редовна и в задочна форма на обучение в образователно-квалификационната степен „бакалавър“ и студенти в редовна и в задочна форма на обучение в образователно-квалификационната степен „магистър“, подготвя стотици богослови, свещенослужители на Българската православна църква, учители по религия, служители в социалната сфера и други.

Сградата на Богословски факултет е построена през 1923 г. Създадена е от австрийския архитект Фридрих Грюнангер. Обявена е във вестник „Известия“, в брой 73 от 1955 г., за архитектурен паметник на културата с категория „местно значение“ и в „Държавен вестник“, брой 25 от 1998 г., като архитектурно-художествен паметник на културата с категория „национално значение“.

ПРОФ. ИВАН ЖЕЛЕВ

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights