24.07.2024 | 21:25

Богослов: На Разпети петък се въздигаме над ежедневното и битовизмите

Снимка: кадър euronewsbulgaria

Разпети петък е най-тъжният ден за християнството. Фокусът в този ден трябва да е върху страданията на божия син, които той приема за цялото човечество.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria богословът Ангел Карадаков.

На Разпети петък има много преплетени народни обичаи, традиции и даже суеверия. Това което е полезно да направим е да се фокусираме върху саможертвата и да се опитаме да я осмислим. Да се издигнем над ежедневието и битовизмите.

Днес е най-строгият пост, но трябва да направим уточнението, че той е за тези, които са здрави телесно. За тези, които искат да спазват този пост, той е най-строг – не се яде и пие нищо в този ден.

Във всички православни храмове се изнася плащеницата, на която е изобразено полагането на Христос в гроба. В целия цикъл на страстната седмица богослуженията са обърнати – вечерта утринните богослужения, а сутринта – вечерните. Църквата избързва в желанието си възкресението да се случи по-бързо и да съпреживеем отново тази радост.

Вижте цялото интервю във видеото. https://euronewsbulgaria.com/news/12743/bogoslov-na-razpeti-petuk-se-vuzdigame-nad-ezhednevnoto-i-bitovizmite?fbclid=IwAR0GhzNdX4rls8eKJGR-kaRsDKGkpIZFLlofQLD0lzhgMuSIRkBDCsLHFbQ

Източник: euronewsbulgaria.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights