01.03.2024 | 23:16

Борбата за свободна Добруджа

Нова книга осветлява дейността на освободителното движение в окупираните от Румъния земи на българска Добруджа между двете световни войни.

Историкът Валентин Събков е събирал стотици страници в румънските архиви с тайни за борбата за свободата на Добруджа и заедно с Любомир Златев са съставители на сборника. 

Книгата е отпечатана в Русе, където точно преди 100 години е създадена Вътрешната добруджанска революционна организация или ВДРО. Целта на организацията е премахване на разбойничеството и противопоставяне на румънската денационализация. Към нея са изградени тайни комитети, сформират се и 4 чети, които пазят местното население от набезите на бандите в Тутраканска, Силистренска, Тервелска и Добричка околия.

Някои от членовете са привърженици на Военния съюз, а други – на БКП. Вторите през 1925 г. във Виена образуват Добруджанската революционна организация (ВДО), която съществува успоредно с ВДРО. Именно за дейността на създадената от комунисти структура са запазени сведения в българските архиви.

„За Вътрешната добруджанска революционна организация сведенията са почти заличени, казва Валентин Събков пред Миглена Стефанова. 

В момента историкът Валентин Събков подготвя сборник с биографиите на дейците на Вътрешната добруджанска революционна организация. Сред тях е и основателят ѝ Стефан Боздуганов, който е родом от Алфатар.

Източник: БНР Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights