25.02.2024 | 11:42

Брамсова вечер ще има на 12 януари в зала „България“

С Брамсова вечер започва новата година за симфоничния оркестър и смесения хор на БНР. Събитието е на 12 януари в зала „България“ под палката на маестро Георги Димитров. Солисти ще са Емануил Иванов (пиано) и Йоана Каменарска (мецосопрано), съобщават от БНР.

Маестро Георги Димитров, един от доайените в диригентското изкуство, заема специално място в сезона на Радиосимфониците. Той е подготвил програма с някои от най-красивите произведения на Йоханес Брамс: „Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър“, „Песен на съдбата“ за хор и оркестър и Втория концерт за пиано и оркестър, уточняват от БНР.  

Вечерта ще започне с Адажио за струнен оркестър на Красимир Кюркчийски. Написано е през 1959 г., когато големият композитор е все още студент на проф. Панчо Владигеров.

„Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър“ е свързана с любовта на Брамс към Джули, дъщеря на Клара и Роберт Шуман. Чувствата му остават скрити и несподелени, а болезненият отказ от мечтата за любов, както и себеотричането и самотата са въплътени в тази творба. Солист ще е мецосопраното Йоана Кадийска.

„Песен на съдбата“ за хор и оркестър е един от шедьоврите на Брамс, написан по поемата на Хьолдерлин. В стиховете се противопоставят свободните небесни създания и хората, принудени да живеят на сляпо. 

Емануил Иванов ще е солист във Втория клавирен концерт на Брамс. Младият пианист привлече вниманието на международната музикална общност, като спечели първа награда на конкурса „Феручо Бузони“ през 2019 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights