23.02.2024 | 19:10

Бронзов бюст на Караян бе премахнат от германски театър заради нацисткото минало на диригента

Снимка: Пиксабей

Театърът на германския град Аахен премахна бронзов бюст на Херберт фон Караян (1908-1989) от фоайето си след нови разкрития за нацисткото минало на австрийския диригент, съобщава ДПА.

Резултатите от неотдавнашни изследвания и лекция на биограф на Караян показаха, че „Херберт фон Караян не е бил чист човек по време на нацистката епоха“, обяви в сряда генералният директор на театъра Елена Цавара, като добави: „Всичко това ни накара да премахнем бюста“.

Караян е един от най-значимите диригенти на XX век. В началото на кариерата си той е главен музикален директор в Аахен от 1935 до 1942 г. През този период е член на нацистката партия. В средата на 50-те години става главен диригент на Берлинската филхармония.

Театърът обяви, че бронзовата скулптура ще бъде предоставена на местния градски музей – Център „Карл Велики“. Тя ще бъде включена в изложбата „200 години градски театър Аахен“, която е планирана за 2025 г. Епохата на нацизма ще бъде една от темите на изложбата.

На мястото на бюста на Караян, Цавара би искала да постави бюст на Волфганг Амадеус Моцарт от собствената колекция на театъра.

Театърът в Аахен е открит през 1825 г. и е разрушен по време на Втората световна война. Той е възстановен според историческите планове и е открит отново през 1951 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights