„Бряг за завръщане“ – музикално-поетичен спектакъл с Камелия Кондова, Елица Виденова и Асен Масларски във Варна

Пролетният салон на изкуствата, организиран от дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, представя „Бряг за завръщане“ – музикално-поетичен спектакъл с участието на Камелия Кондова, Елица Виденова и Асен Масларски.


На 11 април 2023 г., 18.00 ч., Концертно студио на Радио Варна, вход свободен


Камелия Кондова е автор на две деца и 9 стихосбирки. Първата е „Повод за живот” (1987 г.), а последната (засега) – „Спомням си, че и без тебе съм живяла” (2020 г.). Елица Виденова е автор на една дъщеря и 7 стихосбирки. Първата е „Луда вода” (1993 г.), а последната (засега) – „Хляб за утре” (2018 г.). И за двете университетът във Велико Търново е задочна кръстопътна среща и… бряг за завръщане. И двете търсят хляб в журналистиката, но намират сол в поезията, римувайки живота си. „Мама е добър човек – нищо, че пише.” – казва в нейно оправдание синът на Камелия. „Тя е организирана и свястна – нищо, че е поетеса” – е най-кратката препоръка за работа, получавана от Елица. През годините живеят в два противоположни края на държавата, но думите им постоянно се търсят, водейки диалози под общото небе в Страната на летящите хора – докато едната римува „поводите за живот” и търси „небе под ада“, другата живее в „небе на кредит” и замесва „хляб за утре“. Освен студентството им във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, работата им като радиожурналисти, членството в Съюза на българските писатели и дългогодишното приятелство, ги свързват стиховете, донесли им редица национални награди. За своята „Бродница“ Елица Виденова получава голямата награда за поезия „Владимир Башев“, а „Яж ябълки и си мълчи“ й носи престижната награда „Варна“ за литература. Камелия Кондова е лауреат на голямата награда от националния конкурс “Петя Дубарова”, на голямата поетична награда “Веселин Ханчев” (двукратно), на националната литературна награда „Дора Габе“ (2018) и др.
Към техния поетически тандем в Пролетния салон на изкуствата във Варна се присъединява и Асен Масларски, който пък цял живот е учил за едно, правил е друго и се е усъвършенствал в нещо трето. И нито българската филология, нито работата му в радиа и телевизии, нито членството му в СБП му е повлияло на посоката и основната му страст – изпятата поезия. По едно време издаде една книжка „Вън вали“, която нарече „песносбирка–стихопойка“, придружена от два компакт диска с неговите 100% авторски песни, а останалите ги поднесе на ценителите си в десетина плочи, касети и дискове, в които изпя прекрасната поезия на куп знайни и незнайни автори. Много от тях са по стихове на Валери Станков – като „Огън на брега“ (в албума „Огън на брега“) и „Случайно на гара Варна“ (в албума „Бяло“). И дойде време да се завърне на брега, а Н.В. Публиката да чуе и (засега) нечуваното!…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *