20.07.2024 | 13:31

БТА отбеляза своята 125-годишнина в зала „България“

Пресфото - БТА, снимка: Христо Касабов

БТА отбеляза своята 125-годишнина в зала „България“ с концерт на Софийската филхармония под диригентството на маестро Емил Табаков.

В изцяло българската програма звучаха произведения на Марин Големинов, Любомир Пипков, Емил Табаков, Веселин Стоянов и Петко Стайнов.

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Атанас Пеканов, министрите Найден Тодоров, Весела Лечева и Росица Карамфилова, председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, представители на Конституционния съд, на редица институции и общини, представители на дипломатическия корпус, на Българската православна църква, политици, много бивши и настоящи служители на БТА, сред които предишни генерални директори – Иво Инджев и Панайот Денев. 

Илияна Йотова връчи на генералния директор на БТА Кирил Вълчев почетния знак на вицепрезидента на Република България – в знак на признание за изключителния принос на БТА за развитието на българската журналистика, за отстояването на истината и свободата на словото. Вълчев прие отличието и благодари от името на аге9нцията.  

Работа и професионализъм – това е емблемата на нашите колеги от БТА, заяви вицепрезидентът. Отдавна БТА надскочи себе си, тя не е само информационна институция, тя е нещо много повече, защото всяка сутрин всеки един от нас, независимо в кое кътче се намира, отваряйки я, вижда как идва при него светът и как България отива по света, посочи Йотова. 

Днес не можем да си представим новините в България без БТА, каза министърът на културата Найден Тодоров в приветствието си към БТА. „Постижение е 125 години да бъдеш водещ. Колко институции са създавани и са изчезнали, но БТА остава“, каза още Найден Тодоров. „Петте принципа на БТА – истина, знание, общност, памет и са тези, по които трябва да живеем, и БТА ни ги дава, каза още Найден Тодоров. По думите му, неслучайно, тази вечер, когато БТА отбелязва своя празник, ще чуем националната българска филхармония, която изпълнява българска музика, за да разберем, че можем да продължим напред.

Пресфото – БТА, снимка: Христо Касабов

125 години БТА не разказва за себе си, а за другите, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Именно тази натрупана през тези 125 години памет за вчера през новините днес е най-голямата сила на БТА. Това е сила по-голяма от ексклузивните, специални, за първи път новини, които медиите често се изкушават да обявяват, слагайки себе си, а не събитията в центъра на новините, отбеляза Вълчев. 

125 години БТА разказва на българите за света и на света за България, а не за себе си, без оценки, с ясен източник на всяка новина, без да гони рейтинг, без да гони импресии на лайкове, без смятане на тиражи, посочи генералният директор. БТА посреща 125-ата си годишнина като продължава да следва пет големи цели, които винаги е следвала, заяви Кирил Вълчев и визира петте принципа: свобода, истина, знание, общност, памет. 

Цветя бяха поднесени от президента Румен Радев и неговата съпруга, от вицепрезидента Илияна Йотова, от министъра на културата Найден Тодоров, от патриарх Неофит, от Върховния касационен съд, от Сметната палата, Софийския университет, областна администрация на Варна, БАН, Съюза на учените, Софийската филхармония, Софийската опера и балет, Съвета за електронни медии, Варненския свободен университет, Техническия университет – Габрово, Шуменския университет, Музикалния театър, от Габровския драматичен театър, от Регионалния исторически музей в Разград и общинския съвет в Ново село.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights