24.04.2024 | 18:27

Бургаската опера ще гостува в Добрич с балета „БАЯДЕРКА“ и операта за деца „ПИНОКИО“

Снимки: Държавна опера Бургас

След големият интерес на Бургаската опера с гостуването си в Добрич с балета „Лебедово езеро“ трупата идва отново на 24 април, от 19.00 часа с балета „БАЯДЕРКА“. През деня за малките зритгели на Добрич ще бъде представена операта „ПИНОКИО“ . И двете представления ще се играят на голямата зала на Драматичен театър „Йордан Йовков“. Билети се продават на касата на Концертна зала „Добрич“.
Балетът „БАЯДЕРКА“ е по баладата на Гьоте „Богът и баядерката“, вдъхновена от древноиндийската драма „В знак на признателност към Шакунтала“ от Калидаса
Постановка и режисура ВЕСА ТОНОВА
Сценография ИВАН ТОКАДЖИЕВ
Художник на костюмите ЦВЕТАНКА ПЕТКОВА-СТОЙНОВА
Асистент – балетмайстор ГАЛИНА КАЛЧЕВА
Помощник-режисьор ПЕТЪР ТИХОЛОВ
ИСТОРИЯ НА СЪЗДАВАНЕТО
Балетът „Баядерка“ е създаден от френския хореограф Мариус Петипа и руския либретист Сергей Худеков по музика на Лудвиг Минкус. Оригиналното произведение е в четири действия и седем картини и е базирано на баладата на Гьоте „Богът и баядерката“, която пък на свой ред е вдъхновена от древноиндийската драма на Калидаса „В знак на признателност към Шакунтала”. Възползвайки се от популярността на балетите по романтични сюжети, като „Силфида” и „Жизел”, Петипа създава специален бенефисен спектакъл за примата на Имперския руски балет Екатерина Вазем, която и се превъплъщава в главната роля на баядерката Никия.


Премиерата на „Баядерка” е в изпълнение на Имперския балет на императорския Болшой Каменний театър в Санкт Петербург на 4 февруари (23 януари по стар стил) 1877 година. Още при първото си представление балетът бива възторжено приветстван и от публиката (аплодисментите след края на спектакъла не стихват повече от половин час), и от критиците, които го обявяват за един от върховните шедьоври на хореографа Петипа, като за особено емблематична се смята сцената от творбата, известна като „Царството на сенките” (между другото вдъхновена от илюстрациите на Гюстав Доре
към „Рай” на Данте Алигиери) – тя се превръща в една от най-известните и знакови балетни сцени в кордебалета и в класическия балет изобщо. Всъщност от началото на 20-ти век до ден-днешен „Царството на сенките”твърде често се изпълнява като самостоятелно, независимно произведение, извън пълната версия на „Баядерка” – не само защото е считана за гениална, а и поради огромния ресурс (минимум 32 балерини само в Сцената на сенките, както е в оригинала), който заглавието изисква.
Почти всички съвременни версии на „Баядерка” са базирани на продукцията на Кировския балет от 1941 г. за Петербургския (тогава Ленинградски) Мариински театър, чиято строга редакция и сценичен вариант са дело на Вахтанг Чабукиани и Владимир Пономарьов.
Първата постановка на „Баядерка” извън Русия е в Лондон на 4 юли 1961 г., по време на турнето на Кировския балет в британската столица. Интересен факт е, че именно на това турне един от култовите балетисти и хореографи на 20 век Рудолф Нуреев избира да не се завърне в тоталитарната си по онова време родина и да остане на Запад. Две години по-късно Нуреев поставя само „Царството на сенките” на сцената на Кралския английски балет.
Пълната версия на „Баядерка”, поставена през 1980 г. от Наталия Макарова за Американския балетен театър, също стъпва на редакцията на Чабукиани и Пономарьов от 1941.
В България „Баядерка“ е поставена за първи път едва през 2012 г. на сцената на Софийска опера и балет, като последващите няколко представления са съкратени версии или само трето действие.
ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА
НИКИЯ, баядерка (танцьорка в индийски храм)
СОЛОР, знатен воин от кастата кшатрия (втората по значимост – след
брамините – прослойка от древноиндийското общество, състояща се от заможни
и с благороден произход воини)
ДУГМАНТА, раджа
ГАМЗАТИ, негова дъщеря
ВЕЛИК БРАМИН
МАГАДАВЕЯ, факир
ЗЛАТЕН БОГ
СЛУГИНЯ на Гамзати
Приятели на Солор, брамини, судри (слуги на раджата), воини, факири, баядерки,
индийски народ, сенки.
Действието се развива в древна Индия.

Операта „ПИНОКИО“ е по мотиви от приказката за деца „Приключенията на Пинокио“ от Карло Колоди
Режисура, сценография, костюми и пластика – Денис Иванов
Диригент-постановчик – Цанислав Петков
Помощник-режисьори – Лина Пеева, Петър Тихолов
ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА:
Пинокио (дървена кукла – момче)
Малвина (Феята със сините коси)
Джепето (Татко Карло)
Лисана
Котаран
Чичо Монти (директор на цирка)
Арлекин (кукла от цирка)
Пулчинела (кукла от цирка)
Карабинера (кукла от цирка)
Барман (предрешен полицай)
Съдия
Доктор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights