05.03.2024 | 5:04

Българинът Крум Родригес е номиниран за награда от Американското дружество на кинооператорите

Крум Родригес, Снимка: Личен архив

Американското общество на операторите (ASC) обяви своите номинации за 2024 година и сред избраните се оказа и българският оператор Крум Родригес. Организация номинира Родригес за неговите изключителни постижения в категориите игрално кино, документално, телевизия и музикално видео.

Крум Родригес е кинооператор, роден в София през 1977 г., чиято майка е българка, а баща му е колумбиец.

Крум Родригес беше номиниран за своята работа в игралния филм „Гражданинът светец“ (Citizen Saint) и се състезава за наградата Spotlight. Тази категория обикновено включва пълнометражни и документални филми, които са представяни на филмови фестивали или са били излъчвани извън територията на САЩ.

Сред конкуренцията на Крум Родригес за наградата Spotlight са Ерик Бранко за филма „Story Ave.“ и Уоруик Торнтън за „The New Boy.“

Наградите на ASC са изключително престижни и високо уважавани в сферата на операторската работа. Победителите в различните категории ще бъдат обявени на 38-ата церемония по връчване на наградите на ASC, която ще се проведе на 3 март 2024 година в Бевърли Хилс, Калифорния.

Крум Родригес сподели вълненията си по повод номинацията по време разговора в  „Нашият ден“. Той каза, че все още се опитва да осъзнае какво точно се случва и че първите дни след обявяването са били изпълнени с емоции и много обаждания от колеги и приятели.

Той обясни още, че за него това е резултат от многото години на труд и усилия. С над 20 години опит в индустрията, Родригес е достигнал до точката, в която неговият труд щедро му се отплаща.

Разказва също, че „Гражданинът светец“ е сниман през пролетта на 2021 година и след това претърпява дълъг период на монтаж. Изборът му за участие в „Карлови вари“ е ключов момент, който открива пътя на филма към световната сцена. Лентата е специална за Родригес още по време на снимките, като с ентусиазъм и колегиален дух той си сътрудничи  с екипа. „Последният ден на завършване на снимките буквално не ми се снимаше нищо друго“, признава в Родригес в предаването.

Номинацията на Крум Родригес в ASC е огромно признание за неговия талант и усилия и му пожелаваме успех на церемонията на връчване на наградите през март 2024 година.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights