23.02.2024 | 18:25

България бе представена на Световен културен фестивал във Вашингтон

Снимка: Георги Панайотов, посланик на България в САЩ / Фейсбук

Страната ни бе представена на Световен културен фестивал във Вашингтон, който се състоя от 29 септември до 1 октомври. 

В събитието участваха около 230 български танцьори от различни краища на САЩ, както и танцьори, кукери и родопска гайда от България, информира Посолството на България във Вашингтон. 

Представиха се музикалните състави „Жерава“ от Вашингтон с ръководител Деси Йорданов, „Верея“ от Чикаго с ръководител Константин Маринов, „Хоро“ от Чикаго с хореограф Ирина Гочева, „Лудо Младо“ от Бостън с хореографи Пепи Петров и Мариета Мирчева и „Гайдари“ от Чикаго. 

Музиката за спектакъла бе дело на композитора Георги Андреев. На сцената излезе и българската певица Деси Добрева. Основен организатор на българското участие беше Деница Станчева.

„С гордост мога да кажа, че ние българите в Америка, и прекрасната Деси Добрева представихме България на най-мащабното събитие в Съединените американски щати – WORLD CULTURE FESTIVAL ‘2023“, заяви една от участничките – Беатрис Минева, цитирана от портала за българските идеи и каузи по света Eurochicago.

„Благодарим на организаторите на това събитие – Деница Станчева Батеджа и нейния прекрасен отбор. И, разбира се, на прекрасната ни ръководителка Ирина Гочева и Танцов ансамбъл „Хоро“, която направи цялата постановка, в отбор със страхотния ръководител на „Лудо Младо“ Пепи Петров и и още няколко ръководители! Поклон пред всички танцьори, гайдари, кукери, неповторимата Деси Добрева и пред всички, които желаеха да участват в това голямо събитие, само и единствено с една цел: да покажем на всички какво богатство имаме! А именно нашата родина България!“, коментира Минева. 

Това беше четвърто издание на фестивала. Той се състоя в Националния мол на окръг Колумбия във Вашингтон. Според данни от организаторите, участие в него са взели общо 17 хиляди артисти, представящи богата палитра от различни културни традиции по света. Регистрираните посетители са били над 450 хиляди.

Организатор на фестивала е Фондация „Изкуството да Живееш“ – международна, неправителствена, образователна и хуманитарна организация с идеална цел.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights