БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАВРЪЩА С НАЦИОНАЛЕН ЩАНД НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАНАИР НА КНИГАТА В ЛАЙПЦИГ

Снимка: pixabay Снимката е илюстративна

След близо четвърт век отсъствие България се завръща на Международния панаир на книгата в Лайпциг, Федерална република Германия, който ще се състои тази година в периода 27 – 30 април, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Страната   ни   ще   бъде   представена   с   Национален   щанд   в   периода   на  престижното   световно изложение, а министърът на културата Найден Тодоров ще участва в официалното откриване на Панаира днес в 19 ч. немско време. Последното участие на България е било през 1999 г., когато страната ни беше фокус на Панаира.

Министър   Тодоров   ще   открие   Националния   ни   щанд  в рамките   на  пространството на „Традуки“ на следващия ден, 27 април, от 11:30 ч. В рамките на форума той ще има срещи с г-жа Ана Бергман – изпълнителен директор на Федерацията на европейските издатели; с г-жа Катрин Буде – председател на комисията по въпросите на културата и медиите (в Берлин); с проф. Андреас Шулц   –   ген. директор на Гевандхаус   –   Лайпциг,   както   и   с   г-н Оливер  Циле – директор на Лайпцигския панаир на книгата.

Държавата ни е страна партньор на проекта „Традуки“ – програмата за подкрепа на преводи в Югоизточна Европа и немскоезичните страни. В качеството си на равноправен член на програмата от 2019 г. България беше поканена да участва тази година в колективния щанд на „Традуки“ в рамките на Лайпцигския   панаир   на   книгата.   Държавата избра този   начин на участие като знак и потвърждение за доброто сътрудничество между партньорите на „Традуки“. 

Двама български   автори   –   Георги   Господинов   и   Йоанна   Елми,   ще   се   представят   в литературната програма на панаира „Лайпциг чете“. Георги Господинов ще бъде на разположение на  издатели и  читатели на 28 април от 16:30 ч.  в  общото пространство на „Традуки“ – “Kafana” („Kафене“), Halle 4, stand D407. Заедно с него ще бъде и министър Тодоров, който по-късно през деня ще приветства гостите на откриването на почетното консулство на България в провинция Саксония. Почетен консул на България е г-н Хайко Шмид.

На 29 април от 13:00 ч. в Halle 4, Stand E406 Георги Господинов и Йоанна Елми ще се представят заедно.  Концепцията   за  съвместното   им   участие   е   озаглавена   “Тhe  Present   Past/Настоящото минало”  и в рамките му те ще се фокусират върху теми като „Политики“,  „Памет“ и  „Травма“.

Събитието ще представлява разговор между вече добре познатия на германската публика  български писател Георги Господинов и дебютния автор Йоанна Елми. Модератор ще бъде Йорг Плат, като ще има осигурен превод на немски език.

Гостуването на Георги Господинов на Международния панаир на книгата в Лайпциг е само дни след като стана ясно, че романът му „Времеубежище“ влезе в краткия списък с номинирани за престижната награда „Букър”. За първи път в краткия списък попадат книги, чийто оригинал е на езици, които никога се са стигали до тази фаза. Победителят се очаква да бъде обявен на 23 май в Скай Гардън в Лондон. Отличията са едно от най-важните събития в литературния и издателския свят и се връчват от 1969 година. 

Йоанна Елми  (1995)   пише   публицистика и  проза.   Част   е   от   екипа   на  независимата   медия „Тоест“,   работи   и   с   Асоциацията   на   европейските   журналисти   –  България,   нейни текстове са публикувани и в други медии. Завършва „Англицистика“ и „Международни отношения“ в Париж, продължава с магистратура в сферата на социалните науки в Амстердамския университет. През 2018/2019 печели   националната стипендия „С  усилия  към   звездите“   към  фондация   „Културни перспективи“, в рамките на която поставя пиесата „Нарцис и Ехо“. Родена е в София, а днес живее между България и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *