30.05.2024 | 19:13

България ще участва в Прага на най-големия сценографски форум в света

България ще участва в най-големия сценографски форум в света, който ще се проведе от 7 до 18 юни 2023 г. Трийсет български сценографи, работещи активно в държавния и независимия театър и киното, предоставиха декор, реквизит и костюми за участие на нашата страна в Пражкото квадриенале.

Сценографските обекти ще бъдат представени с пърформанс-инсталация „Късни находки от антропосцена“, която разказва за тяхната реална и възможна съдба, след като театралният им живот приключи. Българският павилион ще е преобразен на склад за декори, реквизит, маски и костюми.

Три пъти дневно – от 11:30, 15 и 16:30 часа – актьорът Александър Митрев ще разказва и разиграва истинските и нетолкова истински, но съвсем възможни истории на сценографските предмети, ще се опитва да изкуши публиката да вземе някои от тях със себе си, а накрая ще ги разпродава на търг. През останалото време експозицията, включваща и видео интервюта със сценографите, ще е достъпна за разглеждане. Адресът, на който можете да я видите е Holešovice Market, Сграда 17, ет.1.

Темата на Пражкото квадриенале тази година е Rare. Търси се рядкото, уникалното като идея, изпълнение, материали, преживяване. Пърформанс-инсталацията „Късни находки от антропосцена“ откликва на това търсене като изследва ценността на сценографските обекти в театралния и ежедневния живот. Поставени на сцената, дори най-обикновените предмети, с които боравим всеки ден, могат да добият друга стойност и функция. Извадени от театралния контекст, дори най-красиво изработените, единствени по рода си предмети стават безполезни, докато някой не реши да им вдъхне нов живот по един или друг начин. Точно както в театъра, така и в живота, обектите имат онази стойност, която им придадем.

За комисар за българското участие на PQ23, СБХ избра Петя Боюкова – сценограф, костюмограф и преподавател по история на костюма в катедра „Сценография“ в НХА. Сформираният от нея екип, който стои зад идеята и реализацията на пърформанс-инсталацията, включва: Марий Росен – режисьор, Невена Георгиева – сценограф, Иванка Могилска – писател, Албена Баева – дигитален артист и Александър Митрев – актьор.

Със свои работи участват: Анна Янакиева, Анна Шопова, Антония Попова, Албена Баева, Ванина Гелева, Весела Статкова и Иван Карев, Даниела Николчова, Денис Иванов, Ивайло Николов и Ива Гикова, Илияна Кънчева, Мариета Голомехова, Марина Райчинова, Михаела Михайлова, Момчил Алексиев, Мартина Махмудиева, Мира Каланова, Николина Костова, Невена Георгиева, Петя Боюкова, Петър Митев, Розина Макавеева, Съпромат, Тита Димова, Ханна Шварц, Цвета Димова, Цвета Богданова, Цецка Ивайлова, Юлиан Табаков.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната програма „Култура“а 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights