24.04.2024 | 18:07

Българи в Букурещ отбелязаха 151 години от гибелта на Апостола на свободата

Снимка: Мартина Ганчева - БТА

Екипът на Посолството на България в Букурещ, семействата и приятелите на служителите на мисията и представители на българската общност в румънската столица отбелязаха 151 години от гибелта на Апостола на свободата. За да почетат паметта на националния герой, в събитието се включиха и граждани от Русе заедно със заместник-кмета Енчо Енчев. 

Възпоменателната церемония се състоя пред бюст-паметника на Васил Левски в парк „Крал Михай I“ (бивш „Херъстръу“) и включваше панихида, отслужена от протойерей Кирил – свещеникът на българите в Румъния. Пред събралата се група от около 30 души той цитира думите на Христо Ботев за Васил Левски, които сподели, че е прочел в учебника на своята дъщеря. „Вечер – дордето ще легнем – той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее.“

“Васил Левски за мен е най-святата българска личност, най-великата, най-беспорната. Всеки от нас я носи в душата си и така ще я предава на поколенията. Ето така Левски ще бъде вечен. Точно както заслужава”, заяви на свой ред посланикът на България в Румъния Радко Влайков.

Той подчерта, че българският народ дължи огромна признателност на румънския народ за закрилата, която е дал на най-великите личности в нашата история – Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Георги Сава Раковски. 

“Васил Левски отдаде живота си, за да я има България. За да ни има всички нас днес. Но мисля, че все още има какво да работим и да правим за нашата скъпа родина. Защото, според мен, все още не сме постигнали неговия идеал – България да стане чиста и свята република”, отбеляза заместник-кметът на Русе Енчо Енчев.

Всички участници в събитието си направиха обща снимка за спомен пред бюст-паметника на Апостола. Съгласно установената традиция, те отдадоха почит и на великия български революционер, поет и публицист Христо Ботев, пред чийто паметник също бяха положени венци и цветя.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights